Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement
Разширено търсенеСкрий разширеното търсене

Марципанова торта

категория 0/5
1. За блата разбийте жълтъците на водна баня с половината захар, на ръка. Белтъците разбийте с помощта на миксер, с другата половина захар, на сняг. Добавете разбитите жълтъци към разбитите белтъци внимателно. Разбъркайте с шпатула. Добавете брашното на два пъти и разбъркайте. Накрая добавете на тънка струйка топлото разтопено масло.
2. Вземете кръгла форма или тавичка с диаметър 20 см и я намаслете хубаво. Постелете я с хартия за печене. Изсипете сместа за блата и го изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 15 минути.  След изпичане оставете блата да изстине.
3. Сложете горските плодове в тенджера заедно със захарта и ги оставете да поврят. В купичка разбийте нишестето със съвсем малко вода на кашичка. Добавете го към плодовете и оставете да поври 2 минути. Охладете соса.
4. За марципана смелете на едро бадемите в блендер. добавете пудрата захар и смелете отново. Докато работи блендера добавете белтъка и сока от цвекло. Когато сместа се оформи в топка, марципанът е готов. Към 2/3 от марципана добавете какаото и го омесете.
5. За крема с маскарпоне разбийте маслото с помощта на миксер. добавете пудрата зухар и продължете разбиването. Накрая добавете маскарпонето и разбийте. Охладете крема.
6. Сложете изстиналия блат върху поднос и с помощта на назъбен нож го разрежете по хоризонтал на три.
7. Между най-долния и средния блат нанесет компота от плодове и го разстелете равномерно. Между средния и най-горния блат намажете крем маскарпоне и го разстелете равномерно. Върху тортата сложете крем маскарпоне и го загладете отгоре и отстрани на тортата. Поставете тортата в хладилник за 15 минути.
8. Разточете розовия марципан не много тънко и изрежете едно кръгче от него с помощта на ринг или чаша. Поставете розовото кръгче в центъра на тортата, а върху него кръгче със същите размери от хартия за печене. Разточете какаовия марципан с помощта на точилка на голям  тънък кръг, като си поръсвате с пудра захар. Навийте разточения лист марципан върху точилката и го поставете върху тортата. Притиснете и изгладете леко с ръце марципана и изрежете излишното.
9. С тънък и остър нож разрежете на равни триъгълници кафявия марципан, който е точно над розовото кръгче и подгънете триъгълничетата навън. Отстранете парчето хартия и така ще се вижда розовото кръгче в центъра. За украса направете топчета от розовия и от кафевия марципан. Направете розички от бита сметана с шприц. Поставете по едно розово топче върху всяка розичка от сметана. А кафевите топчета поставете върху завитите листенца кафяв марципан. Може да направите борд от розовия марципан около тортата.
За деца:
не
За вегетарианци:
да
От предаване:
Рецепта на: Рудолф ван Веен