Мануели
1. За пареното тесто сипете в тенджерка водата и млякото заедно с щипка сол. Щом заврят, добавете маслото и бъркайте докато то се разтопи. Изсипете брашното наведнъж и бъркайте енергично. След като се образува топка, продължете да бъркате още 1 минута.
2. Прехвърлете сместа в купа и я оставете леко да изстине. Добавете яйцата едно по едно, като след всяко разбърквате енергично, докато то се поеме от сместа. Прехвърлете тестото в шприц с гладък накрайник.
3. Върху голяма тава, постлана с хартия за печене, шприцовайте малки топчици. Печете еклерчетата в предварително загрята фурна на 190 градуса 35 минути.
4. За масленото тесто сипете брашното на плота и направете кладенче в него. В кладенчето сложете мекото масло, захарта и яйцето. Смесете продуктите в кладенчето с пръсти, а след това омесете гладко тесто. Сплескайте тестото, увийте го в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.
5. За франджипана разбийте маслото с миксер. Без да спирате миксера, добавете бадемовата паста на парченца и яйцето.
6. Разточете масленото тесто с дебелина 5 мм. Изрежете кръгчета от него, малко по-големи от формичките, които ще ползвате. Намаслете дъното и стените на формичките и поставете кръгче тесто във всяка. Напаснете го добре по дъното и стените, надупчете го. разпределете франджипана във формичките и го загладете. Печете пайчетата в предварително загрята фурна на 190 градуса 25 минути.
7. За крема разбийте сметаната със захарта зо гъстота на кисело мляко. добавете лимончелото и разбъркайте внимателно с шпатула. Прехвърлете крема в шприц с малък, гладък накрайник. Продупчете дъното на всяко изстинало еклерче с нож. Напълнете еклерчетата с крема.
8. Върху изстиналите пайчета шприцовайте малко крем, за лепило. Върху него подредете 3 еклерчета, между тях пак шприцовайте малко крем и поставете четвърто еклерче.
9. За глазурата изтискайте лимоновия сок в купичка и добавете пудрата захар на порции, като разбърквате енергично, до получаването на гладка смес. Прехвърлете глазурата във фунийка от хартия за печене. Запечете кедровите ядки в тавичка на 180 градуса за 10 минути.
10. Отрежете тънко края на фунийката с глазура и поръсете с тънка струйка кулите от еклери, поръсете с кедрови ядки и с настъргана лимонова кора. нарежете на ситно листа маточина и поръсете десертите. Украсете със зърна френско грозде.

Продукти

  • За масленото тесто:300 г брашно 200 г масло 100 г захар 1 яйцеЗа франджипана:50 г масло 250 г бадемова паста 1 яйцеЗа пареното тесто:100 мл вода 100 мл прясно мляко 100 г масло щипка сол 100 г брашно 4 яйцаЗа крема:500 мл течна сметана 60 г захар 50 мл лимончелоДопълнително:40 г кедрови ядки 1 лимон 6 с.л. пудра захар щипка куркума 0.5 връзка маточина 1 кутийка френско грозде

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички