Мантъ на пара

Мантъ на пара

Начин на приготвяне:

1. За тестото сипете на плота брашното и го поръсете със сол. Направете кладенче и сипете яйцето и водата в него. Постепенно омесете гладко тесто. Оформете го на руло и го нарежете на 4-5 парчета. Оформете всяко парче на топка. Увийте топките в кухненска кърпа и ги оставете 20 минути да починат.
2. Обелете и нарежете на много ситно лука. Листата магданоз също нарежете на ситно. В купа смесете каймата, нарязаните лук и магданоз и подправките. Омесете каймата с ръце.
3. Разточете всяка топка тесто върху набрашнен плот на тънка кора. Изрежете краищата на кората. Разрежете на еднакви квадратчета, от 1 топче трябва да се получат около 6 квадратчета. Поставете квадратчетата в чиния, увийте ги в кърпа и ги поставете в хладилника за 5-10 минути.
4. По средата на всяко квадратче тесто поставете топче от сместа с кайма. С пръсти съберете два по два противоположните краища на квадратчето, като вързопче.
5. На дъното на тенджера сипете вряла вода, около 2 пръста. Поставете дълбока чиния в тенджерата, а в нея подредете внимателно тестените вързопчета. Захлупете и варете на пара, на слаб огън, до готовност.
6. За соса разтопете маслото в тенджерка. Добавете доматеното пюре и го запържете за кратко, като бъркате. Добавете малко телешки бульон, за да получите желаната консистенция и разбъркайте. Овкусете с подправките и разбъркайте. Дръпнете от огъня. За млечния сос обелете и нарежете на ситно чесъна. Добавете го към киселото мляко. Овкусете с щипка сол и добавете телешки бульон, за да получите консистенция на сос.
7. Сервирайте мантъ, полято с двата вида сос.

Продукти

За тестото:

  • 3 ч.ч. брашно
  • 1 яйце
  • щипка сол
  • 4 с.л. вода

За пълнежа:

  • 250 г телешка кайма
  • 1 глава лук
  • 0.5 връзка магданоз
  • щипка сол
  • щипка черен пипер
  • щипка смлян кимион
  • щипка смлян кориандър

За соса:

  • 1 с.л. масло
  • 1 с.л. доматено пюре
  • щипка канела
  • щипка черен пипер
  • щипка едър лют червен пипер
  • щипка сушен джоджен

За млечния сос:

  • 4 с.л. кисело мляко
  • щипка сол
  • 1 скилидка чесън
  • телешки бульон

Свързани рецепти