Мантъ
Рецепта от: Шейн Делия
1. За пълнежа сипете в купа телешката кайма и към нея добавете нарязания на много ситно лук, както и всички подправки. Омесете много добре с ръце.
2. За тестото в голяма купа сипете брашното и солта и разбъркайте. След това добавете яйцата и водата (ако е необходимо, добавете повече вода) и омесете до получаването на гладко и меко тесто. Разрежете тестото на две равни части. Покрийте едната част с кърпа, докато работите с другата. Разточете тестото възможно най-тънко върху набрашнен плот, удачно е да използвате машина за паста. Нарежете тестото на квадратчета с размери 3х3 см. Може да използвате и готово тесто за гьоза или уонтон кори. В този случай поставете по няколко квадратчета тесто или няколко кори една върху друга и разрежете на четири квадратчета.
3. Намажете краищата на всяко квадратче тесто с вода. По средата поставете по около 1/2 ч.л. от пълнежа, оформен на топче. Първо съберете два противоположни краища, а след това и другите два, като притиснете добре с пръсти. Мантъ трябва да са колкото е възможно по-малки. Готовите мантъ поставете в тава, поръсена обилно с брашно.
4. Загрейте вода в голяма тенджера. Щом водата заври, добавете сол и варете мантъ на порции, докато изплуват на повърхността. Разпределете сварените мантъ в дълбоки чинии.
5. Пригответе соса докато варите мантъ. Отстранете обвивката на суджука и го намачкайте на кайма. Загрейте зехтина в тиган и запържете суджука докато придобие тъмнокафяв цвят и се раздели на малки песъчинки. Добавете маслото и изчакайте то да се разтопи. Добавете нарязаните бадеми и ги запържете за 1-2 минути. Отрежете и отстранете твърдите краища на аспержите, около 2-3 см в долната част на стъблата. Отрежете връхчетата на аспержите и нарежете стъблата на парчета по 1 см. Добавете пастата от чушки в тигана и разбъркайте. След това добавете нарязаните аспержи в тигана заедно. Намалете силата на огъня и гответе 1-2 минути. Добавете пастата тум, червения пипер и лимоновия сок. Разбъркайте и дръпнете от огъня.
6. Върху всяка порция мантъ сложете пълна лъжица кисело мляко. След това залейте с топлия сос. Поръсете с малко сумак и сушена мента по желание.
Продукти
- За тестото:
- 2 ч.ч. брашно
- 2 яйца
- 1/2 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. вода
- За пълнежа:
- 250 г телешка кайма
- 1 малка глава лук
- 1/2 ч.л. смлян кориандър
- 1/2 ч.л. смлян кимион
- 1/2 ч.л. пушен червен пипер
- 1/2 ч.л. лук на прах
- 1/2 ч.л. смлян черен пипер
- 1 ч.л. сол
- За соса:
- 2 с.л. зехтин
- 200 г суров суджук
- 150 г масло
- 150 г бланширани бадеми
- 1 с.л. паста от чушки
- 1 връзка зелени аспержи
- 1 с.л. тум
- щедра щипка червен пипер от Алепо
- 3 ч.л. лимонов сок
- Допълнително:
- 200 г кисело мляко
- щипка сумак
- щипка суха мента
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Джейми Оливър
Печено пиле с картофи и домати
Рецепти Джейми Оливър
Месо с пролетни зеленчуци
Рецепти Джейми Оливър
Печени моркови и цвекло с пържоли
Рецепти Джейми Оливър
Доматен сос и тесто за пица
Рецепти Джейми Оливър
Пица "Маргарита" и пица калцоне