Манофи

Манофи

Начин на приготвяне:

1. Обелете и нарежете добре узряло манго на кубчета.
2. Половината кубчета сложете в блендер и ги пюрирайте. Добавете олиото и яйцата и разбийте до гладкост.
3. В купа смесете захарта с брашното и бакпулвера. Добавете подправките и солта. Разбъркайте. Изсипете пасираната смес с манго и разбъркайте добре, до хомогенност.
4. Намаслете керамична форма за пай. На дъното и разпръснете половината кубчета манго. Залейте ги с кексовото тесто и загладете. Печете пая в предварително загрята на 190 градуса фурна 30 минути, като проверявате готовоността му, като го пробождате с клечка.
5. За карамела /тофи/ карамелизирайте захарта, като я сипвате на порции, в тенджерка. Щом първата порция захар се карамелизира до тъмен карамел, сипете втората и т.н. Загрейте добре кокосовото мляко в друг съд. Изсипете го при захарта, когато сте карамелизирали цялото количество. Оставете сместа да ври, като бъркате от време на време. Овкусете с щипка сол. Щом бълбукането спре, дръпнете съда от котлона и добавете маслото. Бъркайте докато то се разтопи. Изсипете карамела върху метален поднос и го разстелете, за да изстине.
6. Разбийте сметаната до твърдост и я изстудете добре. Добавете охладения карамел към нея, като запазите малко количество от него за украса. Разбъркайте добре с помощта на шпатула.
7. Разтопете 2/3 от белия шоколад на водна баня. Останалата 1/3 нарежете на ситно. Добавете я към разтопения шоколад, за да го темперирате. Бъркайте до гладкост. Разстелете шоколада на тънък слой, върху лист хартия за печене. Оставете го да се стегне на стайна температура.
8. Нанесете сметаната с карамел върху охладения пай. Разпръснете останалите кубчета манго. Поръсете с останалия карамел. Накрая начупете белия шоколад и украсете пая.

Продукти

За пая:

  • 400 г манго
  • 4 яйца
  • 225 мл слънчогледово олио
  • 300 г захар
  • 240 г брашно
  • 7 г бакпулвер
  • щипка сол
  • щипка къри на прах
  • щипка канела

За карамела /тофи/:

  • 300 г захар
  • 200 мл кокосово мляко
  • 150 г масло
  • щипка сол

За украса:

  • 250 г бял шоколад

Свързани рецепти