Мандаринови кексчета

Мандаринови кексчета

Начин на приготвяне:

1. В една купа смесете брашнот, бакпулвера, захарта, солта и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Разбъркайте.
2. В друга купа настържете фино кората на една мандарина, предварително добре измита и подсушена. Добавете яйцата, олиото и млякото. Разбъркайте.
3. Добавете течните съставки към сухите и разбъркайте до гладкост. Поставете хартиени кошнички в гнездата на форма за мъфини и напълнете 2/3 от обема им с кексовата смес, с помощта на лъжица за сладолед. Печете кексчетата в предварително загрята фурна на 180 градуса 25 минути.
4. За сладкарския крем изтискайте сока на около 5 мандарини и го премерете. Сложете го в тенджерка заедно със захарта да се загрее. В купичка разбъркайте жълтъците с брашното и малко студен мандаринов сок. Щом сместа в тенджерката заври, добавете я при жълтъците и бъркайте енергично. Върнете цялата смес в тенджерката и бъркайте в продължение на 3 минути, с помощта на тел. Изсипете крема върху метален поднос и го разстелете. Покрийте го с прозрачно фолио и го оставете да изстине.
5. Разбийте белтъка с пудрата захар за крокана в купичка. В тавичка, постлана с хартия за печене сложете орехите и ги залейте със сместа. Хубаво разбъркайте и разстелете ядките. Печете ги в предварително загрята фурна на 180 градуса 17 минути.
6. Разбийте маслото, което трябва да е със тайна температура, със захарта, помощта на миксер. Добавете изстиналия сладкарски крем и разбийте до хомогенност. Пресипете крема в шприц с гладък накрайник.
7. Обелете мандарините за гарниране и ги разделете на резени. Шприцовайте по 4 капки крем /подредете ги като листенца/ върху всяко кексче. Подредете по няколко резена мандарина и шприцовайте отново малка капка крем. Накрая украсете кексчетата с начупен крокан.

Продукти

За кексовото тесто:

  • 180 г брашно
  • 7 г бакпулвер
  • 230 г захар
  • щипка сол
  • 1 шушулка ванилия
  • 1 мандарина
  • настъргана кора
  • 1 яйце
  • 180 мл прясно мляко
  • 60 мл олио

За масления крем:

  • 250 мл сок от мандарини
  • 2 жълтъка
  • 75 г захар
  • 1 с.л. брашно
  • 250 г меко масло
  • 60 г пудра захар

За гарниране:

  • 0.5 белтък
  • 50 г захар
  • 75 г орехи пекан или орехи
  • 5 мандарини

Свързани рецепти