1. Разрежете питките на две. Намокрете с малко вода меката част на всяка половина и я притиснете с длан, за да се сплеска. Подредете питките в тава, постлана с хартия за печене.

2. За сос маринара обелете и нарежете скилидките чесън. Запържете ги за минута заедно с листенцата риган в тиган със загретия зехтин. Добавете пасираните домати и водата. Овкусете със сол и разбъркайте. Оставете соса да къкри на слаб огън в продължение на 10-15 минути. Дръпнете от огъня.

3. Върху четири основи от питки сложете по 3 чери доматчета със сок. Върху останалите разпределете соса маринара. Гарнирайте две от пиците с чери домати с филенца аншоа и каперси. Другите две - с мортадела или шунка и аартишок. Върху две пици със сос маринара сложете по 2 предварително болени и почистени скариди, а върху други две - разрязаните по дължина на две тиквички с цветове. Върху последните две сложете паста ндуя и маслини без костилки. Поръсете всички пици с малко сол и зехтин.

4. Печете мини пиците в предварително загрята фурна на 200 градуса 10-15 минути. Извадете ги и поставете по 2-3 бокончини върху пиците с артишок и мортадела, както и върху тези с аншоа и каперси. Върху пиците с ндуя сложет рикота. Печете още 5-6 минути.

5. Поръсете топлите пици със скариди с малко зехтин, а върху тези с чери домати - листенца босилек. Върху пиците с ндуя настържете фино солена рикота или пекорино.

Продукти

  • За сос маринара:
  • 2 с.л. зехтин екстра върджин
  • 2 скилидки чесън
  • сол
  • 2 стръка риган
  • 500 мл домати пасата
  • 200 мл вода
  • За пиците:
  • 5 малки питки на 1 ден
  • 200 г чери домати от консерва
  • 2-3 филенца аншоа
  • 2 бейби тиквички с цвят
  • 1 с.л. каперси
  • 2 с.л. маслини
  • 2 с.л. ндуя
  • 4-5 бр. бокончини
  • 2-3 маринован артишок (сърца)
  • 2-3 слайса шунка или мортадела
  • 4 скариди
  • 2-3 с.л. рикота
  • солена рикота или пекорино
  • сол и черен пипер
  • листенца босилек

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички