Рецепта за кифлички с мая във формата на мъфини с шапка от горен белтък. Кифличките са с пълнеж от малиново сладко и изискват малко повече търпение, тъй като тестото трябва да втаса. Но резлутатът си заслужава.

Продукти

  • За тестото:
  • 450 г брашно за козунак
  • 250 мл топло прясно мляко
  • 60 г краве масло
  • 7 г суха мая
  • 2 с.л. захар
  • 1 яйце
  • кората от 1 лимон
  • 1 ванилия
  • 1 щипка сол
  • За намазване:
  • 300–400 г малиново сладко
  • 50 г краве масло за формите
  • За белтъците:
  • 3 белтъка ( със стайна температура)
  • 150 г захар

Начин на приготвяне:

  • 1. В голяма купа смесете брашното със солта. Оформете кладенче, чукнете яйцето, настържете лимоновата кора и сипете ванилията.
  • 2. В друга купа смесете млякото, маята, захарта и разтопеното масло. Разбъркайте добре сместа и я налейте към брашното.
  • 3. Замесете меко тесто и го оставете да втаса за около 1 час, покрито с фолио.
  • 4. Разточете го на правоъгълна кора върху набрашнен плот и го намажете с малиново сладко. Навийте на руло и нарежете на парчета.
  • 5. В гнездата на форма за мъфини поставете по малко парче хартия за печене и хубаво я намажете с разтопено масло. Поставете 12 кифлички в гнездатана формата за мъфини, а останалите подредете в тава върху хартия за печене, отново намазана с масло.
  • 6. Оставете да втасат за 30–40 минути. Печете в загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути. Охладете.
  • 7. Разбийте белтъците със захар и когато станат на сняг, ги прехвърлете в пош. Сложете от сместа върху кифличките и минете с горелката, за да се карамелизира белтъкът.

Свързани рецепти

Виж всички