Малинова тарта с карамел

Малинова тарта с карамел

Начин на приготвяне:

1. За тестото смесете продуктите без водата. Разбъркайте в блендер или на ръка, като претривате продуктите през пръстите си. Щом се оформят трохи, добавете студената вода и омесете тесто. Увийте тестото във фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.
2. Разточете тестото тънко и го нарежете на малко по-големи кръгчета от формичките за тарти. напаснете всяко кръгче в намаслената формичка. Надупчете дъното с вилица и оставете тестото да почине 30 минути. Поставете парче хартия с ориз върху всяка тарта. Печете основите на тартите 10 минути "на сляпо" и още 10 минути без хартията и ориза. Оставете да изстинат.
3. За сиропа сложете захарта и водата в тенджерка и ги разтопете до златист карамел. Намачкайте малините с вилица, като добавите и малко вода, за да се получи пюре. Изсипете пюрето в карамела и разбъркайте 1-2 минути. Прехвърлете сиропа в купа и оставете да изстине.
4. За крема смесете маскарпонето с полуразбитата сметана и ваниловата паста. Разбъркайте до гладкост.
5. Напълнете изстиналите основи на тарти с по 1 с.л. крем. Забодете по 3-4 пресни малини и полейте с по малко сироп.

Продукти

За масленото тесто:

  • 180 г масло
  • 125 г пудра захар
  • 250 г брашно
  • щипка сол
  • 60 мл студена вода

За крема с маскарпоне:

  • 185 г маскарпоне
  • 185 мл течна сметана
  • 1 ч.л. ванилова паста

За сиропа:

  • 300 г пресни малини
  • 220 г захар
  • 50 мл вода

Свързани рецепти