Малинова пита

1. За блата загрейте в тенджерка малиновото пюре с половината захар. Трябва да достигне температура от 104 градуса. Ако нямате термометър, щом сместа заври, оставете още няколко минути да поври. Отделно разбийте белтъците с другата половина захар на сняг. Добавете на тънка струйка горещия малинов сироп към белтъците без да спирате да разбивате. Внимавайте сиропът да не се стича по края на купата или пък върху бъркалките. Щом сместа се втвърди и охлади, е готова.
2. Добавете жълтъците към сместа от белтъци и малини и разбъркайте внимателно на ръка. След това добавете половината брашно и отново разбъркайте.
3. Постелете плоска широка тава с хартия за печене и изсипете сместа. Разстелете я тънко и я печете на 220 градуса за 8 минути.
4. За крема първо направете сладкарски крем, като загреете прясно мляко в тенджерка заедно с вътрешността на шушулката ванилия и 50 г захар. Отделно разбийте леко на ръка жълтъците с брашното и малко от млякото – да се получи кашичка. Изсипете кашичката в тенджерката с прясното мляко и бъркайте енергично докато кремът се сгъсти. Изсипете крема върху плосък съд и го разстелете. Покрийте го с прозрачно фолио и го оставете да изстине.
5. Разбийте маслото с пудрата захар до пухкавост. Добавете изстиналия сладкарски крем и продължете разбиването. Накрая излейте на струйка яйчения ликьор. /Може сами да си направите яйчен ликьор, като разбиете жълтъци с малко захар на водна баня на пяна и след това добавите бренди./ Разбийте хубаво. Пресипете крема в пош с назъбен накрайник.
6. За желето накиснете листата желатина в студена вода /или го разтворете на водна баня, ако е на прах/. В тенджерка загрейте малиновото пюре със захарта. Щом сместа заври, я дръпнете и добавете жълтъка и яйцето и разбъркайте. Върнете сместа на котлона и бъркайте докато цветът и се промени и тя се сгъсти. Дръпнете я от котлона и добавете лимоновия сок и желатина. Разбъркайте и изсипете сместа в плоска тавичка, покрита с прозрачно фолио. Разстелете желето и го покрийте с прозрачно фолио. Сложете във фризер да замръзне. След това отстранете фолиото и нарежете желето на правоъгълни блокчета.
7. Отстранете хартията за печене от блата и го разрежете по дължина на две половини, т.е. получавате два правогълни блата. Изрежете и неравните краища. Върху едното парче блат, което ще бъде основата на питата, нанесете с шприца ивици крем по дължината на блата, плътно една до друга. Отгоре, по средата, поставете две блокчета малиново желе, едно до друго, по дължината на блата. Отгоре направете още ивици от крема и захлупете с другото парче блат. Притиснете. Сложете питата в хладилник да се стегне хубаво.
8. Намажете малиновата пита отгоре със сладко. Наредете малините и поръсете с малко течен мед.1. За блата загрейте в тенджерка малиновото пюре с половината захар. Трябва да достигне температура от 104 градуса. Ако нямате термометър, щом сместа заври, оставете още няколко минути да поври. Отделно разбийте белтъците с другата половина захар на сняг. Добавете на тънка струйка горещия малинов сироп към белтъците без да спирате да разбивате. Внимавайте сиропът да не се стича по края на купата или пък върху бъркалките. Щом сместа се втвърди и охлади, е готова.

2. Добавете жълтъците към сместа от белтъци и малини и разбъркайте внимателно на ръка. След това добавете половината брашно и отново разбъркайте.

3. Постелете плоска широка тава с хартия за печене и изсипете сместа. Разстелете я тънко и я печете на 220 градуса за 8 минути.

4. За крема първо направете сладкарски крем, като загреете прясно мляко в тенджерка заедно с вътрешността на шушулката ванилия и 50 г захар. Отделно разбийте леко на ръка жълтъците с брашното и малко от млякото – да се получи кашичка. Изсипете кашичката в тенджерката с прясното мляко и бъркайте енергично докато кремът се сгъсти. Изсипете крема върху плосък съд и го разстелете. Покрийте го с прозрачно фолио и го оставете да изстине.

5. Разбийте маслото с пудрата захар до пухкавост. Добавете изстиналия сладкарски крем и продължете разбиването. Накрая излейте на струйка яйчения ликьор. /Може сами да си направите яйчен ликьор, като разбиете жълтъци с малко захар на водна баня на пяна и след това добавите бренди./ Разбийте хубаво. Пресипете крема в пош с назъбен накрайник.

6. За желето накиснете желатина в студена вода /или го разтворете на водна баня/. В тенджерка загрейте малиновото пюре със захарта. Щом сместа заври, я дръпнете и добавете жълтъка и яйцето и разбъркайте. Върнете сместа на котлона и бъркайте докато цветът и се промени и тя се сгъсти. Дръпнете я от котлона и добавете лимоновия сок и желатина. Разбъркайте и изсипете сместа в плоска тавичка, покрита с прозрачно фолио. Разстелете желето и го покрийте с прозрачно фолио. Сложете във фризер да замръзне. След това отстранете фолиото и нарежете желето на правоъгълни блокчета.

7. Отстранете хартията за печене от блата и го разрежете по дължина на две половини. Изрежете и неравните краища. Върху едното парче блат, което ще бъде основата на питата, нанесете с шприца ивици по дължината на блата, плътно една до друга. Отгоре, по средата,  поставете две блокчета малиново желе, едно под друго по дължината на блата. Отгоре направете още ивици от крема и захлупете с другото парче блат. Притиснете. Сложете питата в хладилник да се стегне хубаво.

8. Намажете малиновата пита отгоре със сладко. Наредете малините и поръсете с малко течен мед.

Продукти

  • За блата:200 мл пюре от малини 160 г захар 3 белтъци 100 г брашно 5 жълтъкаЗа крема:250 мл прясно мляко 1 шушулка ванилия 2 жълтъка 50 г захар 2 с.л. брашно 250 г масло 60 г пудра захар 160 мл яйчен ликьорЗа малиновото желе:2 г желатин или 2 листа 60 мл пюре от малини 1 яйце 1 жълтък 20 г захар 25 г масло100 г сладко от ягоди или малини 1 ч.ч. пресни малини или кайсии 1 с.л. течен мед

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички