Малинов чийзкейк

Малинов чийзкейк

Начин на приготвяне:

1. За тестото сипете брашното на плота и направете кладенче в него. В кладенчето сложете яйцето, захарта и маслото. Смесете продуктите в кладенчето и постепенно омесете гладко и меко тесто. Сплескайте тестото и го увийте в прозрачно фолио. Поставете го в хладилник за 30 минути.
2. Намажете с масло дъното и стените на правоъгълна форма с подвижно дъно/30х20 см/. Разточете тестото върху набрашнен плот с дебелина 3 мм. Прехвърлете тестото във формата и го напаснете добре по стените и дъното и. Изрежете излишното тесто. С вилица надупчете тестото по дъното на формата. Покрийте тестото с парче хартия за печене, а върху нея сипете зърна суров боб, за т. нар. "сляпо печене". Печете основата в предварително загрята на 180 градуса фурна 30 минути. Отстранете хартията и зърната боб и оставете основата да изстине.
3. За пълнежа разбийте с помощта на миксер крем-сиренето. Без да спирате разбиването, добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия, сметаната, захарта и яйцата, едно по едно. Накрая добавете брашното. Разбийте до гладкост и хомогенност на сместа. Изсипете пълнежа върху основата. Подредете цели малини отгоре. Печете чийзкейка в предварително загрята фурна на 130 градуса 30 минути. След това го охладете добре.
4. Разточете останалото ви тесто тънко и с помощта на формички изрежете малки цветенца. Подредете бисквитките в тава, постлана с хартия за печене и ги печете 12 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса. След изваждане ги поръсете с пудра захар.
5. За топинга разбийте сметана с помощта на миксер до пухкавост. С помощта на блендер или пасатор пасирайте малините /може да използвате и замразени/ със захарта. Добавете малините към сметаната и разбъркайте с помощта на шпатула. Прехвърлете сместа в шприц с назъбен накрайник.
6. Извадете чийзкейка от формата. Шприцовайте топинга в диагонални ленти в двете посоки. Украсете с бисквитки.

Продукти

За тестото:

  • 300 г брашно
  • 200 г меко масло
  • 100 г захар
  • 1 яйце

За пълнежа:

  • 450 г крем-сирене
  • 1 шушулка ванилия
  • 60 г заквасена сметана
  • 125 г захар
  • 3 яйца
  • 1 с.л. брашно
  • 200 г малини

За топинга:

  • 150 г малини
  • 3 с.л. пудра захар
  • 1 лайм
  • настъргана кора
  • 350 мл течна сметана

Свързани рецепти