Малеби с кадаиф

Малеби с кадаиф

Начин на приготвяне:

1. Нарежете на ситно кадаифа.
2. Разтопете маслото в тиган и запържете кадаифа до златисто, като го разбърквате и начупвате с помощта на дървена лъжица.
3. Добавете смлените орехи и захарта и разбъркайте за кратко, докато захарта се разтопи. Дръпнете от огъня.
4. За малебито отделете половин чаша студено прясно мляко в купа. Останалото мляко сипете в тенджера и сложете върху котлона. Към отделеното студено мляко добавете брашното и нишестето и разбъркайте внимателно до получаването на гладка кашичка.
5. Прецедете кашичката върху тенджерата с млякото, докато то не е завряло. Добавете захарта и счуканите в хаванче зърна сакъз /мастикс/*. Разбъркайте докато сместа започне да се сгъстява.
6. В купичка сипете 1 черпак от сместа за малеби и добавете към нея жълтък. Разбъркайте. Добавете жълтъка на струйка в тенджерата и продължете да бъркате до сгъстяване.
7. На дъното на купички сипете по 1 пълна с.л. кадаиф, върху него сипете по 1 с.л. от топлото малеби. Оставете десерта да изстине. След това гарнирайте с още кадаиф и листа мента.


*Вместо мастикс може да използвате канела или да не добавяте никакъв аромат.

Продукти

За кадаифа:

  • 250 г кадаиф
  • 3 с.л. масло
  • 1 ч.ч. смлени орехи
  • 1 ч.ч. захар

За малебито:

  • 1 литър прясно мляко
  • 0.5 ч.ч. брашно
  • 0.5 ч.ч. нишесте
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 с.л. сакъз
  • 1 жълтък

Свързани рецепти