Маков кекс
1. В купа разбийте мекото масло с помощта на шпатула. Добавете 1/3 от пудрата захар и разбъркайте.
2. С помощта на миксер разбийте белтъците. Добавете останалата пудра захар, малко по малко и продължете разбиването до получаването на твърд сняг.
3. Жълтъците добавете към сместа от масло и захар. Добавете настърганата фино лимонова кора и рома. разбъркайте.
4. Смесете маковото семе с брашното и нишестето. Добавете щипка сол.
5. Добавете малко от разбитите белтъци към сместа с жълтъци заедно с част от сухите съставки. Разбъркайте, като въртите купата. Добавете още белтъци и още сухи съставки и отново разбъркайте.
6. Намажете с масло дъното и стените на форма с подвижно дъно /диаметър 26 см/. Постелете дъното на формата с хартия за печене. Изсипете сместа за кекса и я печете в предварително загрята фурна на 160 градуса 50 минути.
7. Разточете марципана с помощта на точилка, като поръсвате плота с малко пудра захар. Изрежете кръг от марципана според размера на кекса. Може да направите щампи върху марципана или с надпис, или с форма. Остатъците от марципана може да омесите с какао, за да получите кафяв марципан. От него оформете топчета или други фигурки за украса.
8. След като кексът е изстинал, извадете го от формата и го обърнете наобратно. Отлепете хартията за печене и поставете марципана върху кекса. Може да използвате малко кайсиево сладко за лепило между кекса и марципана. Поръсете кекса с какао през сито или цедка.

Продукти

  • 150 г меко масло 200 г пудра захар 0.5 лимон настъргана кора 3 с.л. ром 6 яйца 200 г маково семе 50 г брашно 30 г царевично нишесте 100 г марципан

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички