Макартуй

Макартуй

Начин на приготвяне:

1. За тестото сипете брашното на плота, поръсете го с бакпулвер и сол и направете кладенче в него. В кладенчето сипете водата и яйцето. Добавете нарязаното на кубчета масло. С пръсти натискайте маслото докато се смеси с продуктите в кладенчето. Постепенно омесете гладко тесто. Сплескайте го и го увийте в прозрачно фолио. Сложете го в хладилник за 30 минути.
2. Сварете макароните според указанията на пакета. Прецедете ги и ги сложете в купа. Добавете нарязания на дребни кулчета бекон и половината настърган кашкавал. Нарежете доматчетата на четвъртинки и ги добавете. Овкусете със сух риган, малко сол и черен пипер. Разбъркайте.
3. Нарежете тиквичката и патладжана на тънки дълги филии, а лука – на кръгчета. Намажете зеленчуците леко със зехтин. Загрейте добре грил-тиган и капнете малко зехтин в него. Изпечете зеленчуците от двете страни, до омекване.
4. В дълбок керамичен огнеупорен съд сложете 1/3 от макароните. Върху тях подредете печения патладжан и половината печен лук. Сипете отново макарони, а върху тях подредете печените тиквички и останалия печен лук. Завършете с макарони и останалия настърган кашкавал. Притиснете.
5. Разточете тестото върху набрашнен плот. Изрежете дълга лента от него, а останалото разточете според формата и размера на съда, за капак. Намажете ръба на керамичния съд с разбит жълтък с малко сметана. Поставете лентата тесто и оформете ръб от него. Намажете го с яйце. Поставете тестото за капак. Притиснете и оформете ръб, като притискате с един пръст, а с другите завивате тестото навътре. По средата, с помощта на малко рингче или нож, изрежете дупка за комин. От останалото тесто може да направите украса. Намажете отново с разбит жълтък. Печете ястието в предварително загрята фурна на 180 градуса 40 минути.
6. Поднесете макартуя цял, така, че всеки да си загребва от него.

Продукти

За тестото:

  • 250 г брашно
  • 0.5 ч.л. бакпулвер
  • щипка сол
  • 100 г студено масло
  • 80 мл вода
  • 0.5 яйце

За пълнежа:

  • 200 г къси макарони /спирали/
  • 125 г бекон
  • 175 г настърган кашкавал
  • 1 с.л. сух риган
  • 2 глави червен лук
  • 1 тиквичка
  • 1 патладжан
  • 5 чери доматчета
  • зехтин

Свързани рецепти