Маймунски пай с банани и фъстъци
1. За тестото затоплете млякото в тенджерка, добавете захарта и поръсете маята. Разбъркайте.
2. Сипете брашното върху плота, поръсете със сол и направете кладенче в него. В кладенчето сложете маслото, яйцето и млякото с маята. Първо смесете продуктите в кладенчето и постепенно омесете гладко тесто. Увийте тестото в прозрачно фолио и оставете да втаса за 30 минути на топло.
3. Разточете тестото върху набрашнен плот с дебелина 5 мм. Напаснете тестото по дъното и стените на плитка форма за пай. Надупчете тестото с вилица, постелете парче хартия за печене и сипете шепа суров боб. Печете "на сляпо" в предварително загрята фурна на 190 градуса 15 минути, след това отстранете хартията и боба и печете още 10 минути.
4. За нугатина сложете фъстъците в тавичка и ги изпечете за 6 минути в предварително загрята фурна на 160 градуса. Едновременно с това започнете да карамелизирате захар в съд с дълга дръжка, като я сипвате на порции и разклащате съда от време на време. Щом карамелът стане златистокафяв, добавете все още топлите фъстъци и разбъркайте. Изсипете нугатина върху лист хартия за печене и го разстелете.
5. За карамеления пълнеж карамелизирайте захарта в съд с дълга дръжка, като я сипвате на порции. Щом карамелът стане златистокафяв, добавете сметаната със стайна температура, внимателно. Разбъркайте с тел, за да няма бучки. Добавете маслото и разбъркайте. Добавете нарязаните листа кориандър, разбъркайте и дръпнете от котлона. Поръсете щипка сол. Пресипете пълнежа в купа и оставете да изстине добре.
6. Разбийте сметаната със захарта, до пухкавост. Прехвърлете я в шприц с назъбен накрайник и я охладете. Смелете фино нугатина в блендер.
7. Намажете изпечената и изстинала основа на пая с фъстъчено масло. Изсипете карамеления пълнеж и го разстелете. По края на пая шприцовайте розички от бита сметана, а по средата запълнете със сметана. върху сметаната подредете тънки кръгчета банани. Поръсете със смления нугатин и с малко какао.

Продукти

  • За тестото:100 мл прясно мляко 2 с.л. захар 7 г суха мая 250 г брашно щипка сол 30 г масло 1 яйце 3 с.л. фъстъчено маслоЗа карамела:100 г захар 75 мл течна животинска сметана 60 г масло 4 стръка пресен кориандърЗа нугатина:60 г захар 60 г сурови белени фъстъциДопълнително:300 мл течна сметана 30 г захар 2 банана какао за поръсване

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички