Майка и рожба

Майка и рожба

Начин на приготвяне:

1. Сипете булгура в купа. Добавете яйцата и брашното. Овкусете със сол и червен пипер и разбъркайте с ръка. Добавяйте малко по малко вода, като месите с ръце. Сместа трябва да стане лепкава. Покрийте с кърпа и оставете настрана.
2. Обелете и нарежете лука на ситно. Нарежете орехите и кедровите ядки на ситно. Листата магданоз нарежете на ситно.
3. Разтопете маслото в тиган. Добавете лука и го запържете до омекване. Добавете каймата и я запържете докато си промени цвета, като непрекъснато я разделяте на малки парченца. Добавете нарязаните ядки и нарязания магданоз. Разбъркайте. Овкусете със сол и черен пипер и дръпнете от котлона.
4. С мокри ръце взимайте по малко от сместа с нахут и булгур и оформяйте малки топченца. След това оформете по-големи, продълговати кюфтета, като стискате сместа в дланта на едната си ръка, а с палеца на другата си ръка оформяте дупка в кюфтето. Напълнете кюфтета със сместа с кайма.
5. За соса обелете лука и го нарежете на едро. В купичка разредете доматеното пюре с малко вода. загрейте 4-5 с.л. зехтин в тенджера и запържете лука за кратко. Добавете доматеното пюре и поръсете сушената мента. След това добавете обелените зърна нахут и залейте с 4 ч.ч. вода. Овкусете със сол. Добавете ореховите ядки на половинки и подредете кюфтетата в соса. Най-отгоре поставете цели стръкове магданоз Захлупете тенджерата, намалете силата на огъня и гответе 30 минути.
6. Изтискайте сока на лимона и го прецедете. Добавете го в ястието, щом го дръпнете от котлона.

Продукти

За нахутените кюфтенца:

  • 500 г фин булгур
  • 2 яйца
  • 2 щипки сол
  • 1 с.л. червен пипер на люспи
  • 0.5 ч.ч. брашно
  • вода

За пълнежа:

  • 2 глави лук
  • 300 г телешка кайма
  • 3 с.л. масло
  • 0.5 връзка магданоз
  • сол и черен пипер
  • 1 шепа кедрови ядки
  • 1 шепа орехи
  • зехтин

За соса:

  • 2 с.л. доматено пюре
  • 2 глави лук
  • щипка сушена мента
  • 2 щипки сол
  • 4 ч.ч. вода
  • 4 орехови ядки
  • 1 връзка магданоз
  • 0.5 лимон
  • сок
  • 1 ч.ч. сварен нахут

Свързани рецепти