Майка и рожба
1. Сипете булгура в купа. Добавете яйцата и брашното. Овкусете със сол и червен пипер и разбъркайте с ръка. Добавяйте малко по малко вода, като месите с ръце. Сместа трябва да стане лепкава. Покрийте с кърпа и оставете настрана.
2. Обелете и нарежете лука на ситно. Нарежете орехите и кедровите ядки на ситно. Листата магданоз нарежете на ситно.
3. Разтопете маслото в тиган. Добавете лука и го запържете до омекване. Добавете каймата и я запържете докато си промени цвета, като непрекъснато я разделяте на малки парченца. Добавете нарязаните ядки и нарязания магданоз. Разбъркайте. Овкусете със сол и черен пипер и дръпнете от котлона.
4. С мокри ръце взимайте по малко от сместа с нахут и булгур и оформяйте малки топченца. След това оформете по-големи, продълговати кюфтета, като стискате сместа в дланта на едната си ръка, а с палеца на другата си ръка оформяте дупка в кюфтето. Напълнете кюфтета със сместа с кайма.
5. За соса обелете лука и го нарежете на едро. В купичка разредете доматеното пюре с малко вода. загрейте 4-5 с.л. зехтин в тенджера и запържете лука за кратко. Добавете доматеното пюре и поръсете сушената мента. След това добавете обелените зърна нахут и залейте с 4 ч.ч. вода. Овкусете със сол. Добавете ореховите ядки на половинки и подредете кюфтетата в соса. Най-отгоре поставете цели стръкове магданоз Захлупете тенджерата, намалете силата на огъня и гответе 30 минути.
6. Изтискайте сока на лимона и го прецедете. Добавете го в ястието, щом го дръпнете от котлона.

Продукти

  • За нахутените кюфтенца:500 г фин булгур 2 яйца 2 щипки сол 1 с.л. червен пипер на люспи 0.5 ч.ч. брашно водаЗа пълнежа:2 глави лук 300 г телешка кайма 3 с.л. масло 0.5 връзка магданоз сол и черен пипер 1 шепа кедрови ядки 1 шепа орехи зехтинЗа соса:2 с.л. доматено пюре 2 глави лук щипка сушена мента 2 щипки сол 4 ч.ч. вода 4 орехови ядки 1 връзка магданоз 0.5 лимон сок 1 ч.ч. сварен нахут

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички