Маханча с халва, бял шоколад и бадеми
Рецепта от: Шейн Делия
1. За пълнежа сипете захарта и начупените на парченца бял шоколад и халва в кухненски робот. Добавете смления джинджифил и смелете сместа, не съвсем фино.
2. Отделно смелете бадемите.
3. В купа смесете смлените бял шоколад, халва и захар със смлените бадеми. Разбъркайте добре. Добавете розавата вода и разтопеното масло. Разбъркайте добре и поставете сместа за 20-30 минути в хладилник.
4. Подредете 3 точени кори една до друга, по дължина, като леко ги застъпите. През това време покрийте останалите кори с влажна кухненска кърпа, за да не изсъхнат. Намажете разстланите кори с разтопено гхи и ги прегънете на две, по дължина. В долния край, по цялата дължина на корите, разпределете 1/3 от пълнежа. завийте на руло, не много стегнато, като по средата на завиването намажете с още масло, за да не изсъхнат корите. навийте рулото на охлюв. Отрежете края на охлюва, около 4-5 см., за да не стърчи. По същия начин навийте още 2 рула, като използвате по три кори за всяко. Увивайте всяко руло около предишното. Отрежете края на последното руло, за да не стърчи.
5. Намажете баницата с разтопено гхи отгоре и я поставете в хладилник за 20 минути. След това я изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 25 минути.
6. За сиропа сипете водата и захарта в касерола и оставете сместа да заври. Добавете розавата вода и дръпнете от огъня. Оставете сиропа да изстине.
7. Полейте внимателно изпечената маханча със захарния сироп. Поръсете със сушени листенца роза. Сервирайте десерта, гарниран с лъжица кисело мляко или лимонов сладолед.
Продукти
- 350 г сурови белени бадеми
- 200 г бял шоколад
- 250 г сусамова тахан халва
- 130 г захар Панела
- 1 с.л. смлян джинджифил
- 2 ч.л. розова вода
- 115 г разтопено масло
- разтопено гхи за намазване
- 9 листа фини точени кори
- сушени розови листенца
- За сиропа:
- 100 г захар
- 100 г вода
- 20 мл розова вода
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Миниторта с шоколад и мандарини
Рецепти Кокосови сладки за закуска
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шампанско