Мъфини "Viva Холандия"

Мъфини "Viva Холандия"

Начин на приготвяне:

1. Смесете в купа брашното, бакпулвера, много фино смлените бадеми, солта и захарта. Разбъркайте с шпатула, да няма бучки.
2. В друга купа смесете яйцето, млякото и олиото и разбъркайте. Добавете тази течна смес към сухата смес. Разбъркайте.
3. Към тестото добавете настърганите моркови и разбъркайте. След това добавете нарязаните на ситно сушени кайсии и захаросан джинджифил. Накрая добавете вътршеността на шушулката ванилия. Разбъркайте хубаво.
4. Запълнете 3/4 от обема на хартиените кошнички с кексовата смес. Изпечете мъфините в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25 минути.
5. За портокаловия крем направете първо сладкарски крем. В случая вместо прясно мляко се ползват двата вида сок. Загрейте морковения и портокаловия сок в тенджерка с половината захар. Жълтъците разбийте на кашичка с останалата захар, брашното и малко от студения сок. Добавете кашичката към заврялата смес в тенджерката и бъркайте докато кремът се сгъсти. Изсипете крема върху плосък съд и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете го да изстине.
6. Разбийте маслото с пудрата захар до пухкавост. Добавете изстиналия сладкарски крем към маслото и продължете разбиването до получаването на гладък крем. Пресипете крема в пош с назъбен накрайник.
7. За да направите глазирани морковени топчета, трябва да разполагате с малка лъжичка за издълбаване. С нейна помощ направете малки топчета от морков. В тенджерка сложете портокаловия сок и сиропа от джинджифил да заврят. Пуснете топчетата да поврят в течността. След това презедете топчетата.
8. Украсете мъфините с портокалов крем. Върху всяко кексче поставете няколко морковени топчета и няколко ядки шам-фъстък.

Продукти

За кексовото тесто:

  • 150 г настъргани моркови
  • 3 бр. захаросан джинджифил
  • 50 г сушени кайсии
  • 100 г брашно
  • 100 г фино смлени бадеми
  • 7 г бакпулвер
  • 220 г светлокафява захар
  • 1 щипка сол
  • 1 бр. яйце
  • 180 мл прясно мляко
  • 60 мл слънчогледово олио

За портокаловия крем:

  • 125 мл пресен портокалов сок
  • 75 г захар
  • 2 бр. жълтъци
  • 250 г масло
  • 60 г пудра захар
  • 125 мл сок от моркови

За гарниране:

  • 1 бр. голям морков
  • 150 мл пресен портокалов сок
  • 200 мл сироп от захаросан джинджифил
  • 75 г белени шам-фъстъци

Свързани рецепти