Мъфини "Viva Холандия"
1. Смесете в купа брашното, бакпулвера, много фино смлените бадеми, солта и захарта. Разбъркайте с шпатула, да няма бучки.
2. В друга купа смесете яйцето, млякото и олиото и разбъркайте. Добавете тази течна смес към сухата смес. Разбъркайте.
3. Към тестото добавете настърганите моркови и разбъркайте. След това добавете нарязаните на ситно сушени кайсии и захаросан джинджифил. Накрая добавете вътршеността на шушулката ванилия. Разбъркайте хубаво.
4. Запълнете 3/4 от обема на хартиените кошнички с кексовата смес. Изпечете мъфините в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25 минути.
5. За портокаловия крем направете първо сладкарски крем. В случая вместо прясно мляко се ползват двата вида сок. Загрейте морковения и портокаловия сок в тенджерка с половината захар. Жълтъците разбийте на кашичка с останалата захар, брашното и малко от студения сок. Добавете кашичката към заврялата смес в тенджерката и бъркайте докато кремът се сгъсти. Изсипете крема върху плосък съд и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете го да изстине.
6. Разбийте маслото с пудрата захар до пухкавост. Добавете изстиналия сладкарски крем към маслото и продължете разбиването до получаването на гладък крем. Пресипете крема в пош с назъбен накрайник.
7. За да направите глазирани морковени топчета, трябва да разполагате с малка лъжичка за издълбаване. С нейна помощ направете малки топчета от морков. В тенджерка сложете портокаловия сок и сиропа от джинджифил да заврят. Пуснете топчетата да поврят в течността. След това презедете топчетата.
8. Украсете мъфините с портокалов крем. Върху всяко кексче поставете няколко морковени топчета и няколко ядки шам-фъстък.

Продукти

  • За кексовото тесто:150 г настъргани моркови 3 бр. захаросан джинджифил 50 г сушени кайсии 100 г брашно 100 г фино смлени бадеми 7 г бакпулвер 220 г светлокафява захар 1 щипка сол 1 бр. яйце 180 мл прясно мляко 60 мл слънчогледово олиоЗа портокаловия крем:125 мл пресен портокалов сок 75 г захар 2 бр. жълтъци 250 г масло 60 г пудра захар 125 мл сок от морковиЗа гарниране:1 бр. голям морков 150 мл пресен портокалов сок 200 мл сироп от захаросан джинджифил 75 г белени шам-фъстъци

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички