Мабапи

Мабапи

Начин на приготвяне:

1. За пандишпановото руло разбийте белтъците с помощта на миксер, след малко добавете половината захар и разбийте до сняг. В купа разбийте яйцата с останалата захар, на ръка.
2. Смесете смлените бадеми с брашното и ги добавете към яйчната смес. Добавете предварително разтопеното масло и разбъркайте. Добавете малко от разбитите белтъци към сместа и разбъркайте внимателно с помощта на тел. Добавете още белтъците и разбърквайте вече с помощта на шпатула, до хомогенност.
3. Постелете плоска тава /с приблизителни размери 60х40 см/ с хартия за печене и разстелете сместа с помощта на палетен нож, на тънък слой, но не по цялата повърхност на тавата. Печете пандишпана в предварително загрята фурна на 200 градуса 7 минути.
4. Поръсете захар върху плота и обърнете изпечения и поизстинал блат и отлепете хартията от него. Нанесете сладко от ананас на тънък слой, по цялата му повърхност. Завийте го на руло, откъм по-късата му страна, стегнато. Увийте рулото в прозрачно фолио, стегнато, като бонбон, и го сложете във фризер за 30-40 минути, за да се стегне.
5. Поръсете куркумата и червеното цвекло на прах върху марципана и го омесете, докато той придобие равномерен тъмножълт цвят. Разточете марципана върху плота с дебелина 1 см, като поръсвате плота с пудра захар. Разточете марципана в правоъгълна форма, измерете дали рулото се побира в него.
6. Отстранете фолиото от замръзналото руло и го поставете в единия край на правоъгълника от марципан. Намажете останалия  марципан с малко сладко, за да служи като лепило. Навийте на руло. Нарежете рулото на 10 еднакви парчета и ги подредете легнали в тава, постлана с хартия за печене.
7. За крема обелете и нарежете на парчета банана и мангото, издълбайте вътрешността на маракуите. Поставете плодовете в блендер и ги смелете. Прецедете плодовото пюре през цедка. Сложете пюрето в тенджерка, като отделите малко от него в купичка. В купичката добавете жълтъците и брашното и разбъркайте до гладкост. В тенджерката сложете захарта и разбъркайте. Щом пюрето заври, добавете сместа с жълтъците към него и бъркайте енергично, докато кремът се сгъсти. Разстелете крема върху метален поднос и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете го да изстине. В купа разбийте мекото масло с пудрата захар. Добавете изстиналия плодов крем и разбъркайте до хомогенност. Прехвърлете крема в шприц с назъбен накрайник.
8. Шприцовайте по една голяма роза крем върху всяко парче руло.
9. Разтопете белия шоколад на водна баня. Потопете върха на всяка мабапа в шоколада. Работете докато десертите са добре стегнати все още. Украсете с парче маракуя.

Продукти

За рулото:

  • 20 г масло
  • 3 белтъка
  • 130 г захар
  • 3 яйца
  • 25 г брашно
  • 115 г фино смлени бадеми
  • 1 бурканче сладко от ананас

За марципана:

  • 200 г марципан
  • 1 ч.л. куркума
  • щипка червено цвекло на прах

За крема:

  • 1 банан
  • 0.5 манго
  • 3 плода маракуя
  • 2 жълтъка
  • 50 г захар
  • 1 с.л. брашно
  • 250 г масло
  • 60 г пудра захар

За гарниране:

  • 300 г бял шоколад
  • 3 плода маракуя

Свързани рецепти