Мабапи
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. За пандишпановото руло разбийте белтъците с помощта на миксер, след малко добавете половината захар и разбийте до сняг. В купа разбийте яйцата с останалата захар, на ръка.
2. Смесете смлените бадеми с брашното и ги добавете към яйчната смес. Добавете предварително разтопеното масло и разбъркайте. Добавете малко от разбитите белтъци към сместа и разбъркайте внимателно с помощта на тел. Добавете още белтъците и разбърквайте вече с помощта на шпатула, до хомогенност.
3. Постелете плоска тава /с приблизителни размери 60х40 см/ с хартия за печене и разстелете сместа с помощта на палетен нож, на тънък слой, но не по цялата повърхност на тавата. Печете пандишпана в предварително загрята фурна на 200 градуса 7 минути.
4. Поръсете захар върху плота и обърнете изпечения и поизстинал блат и отлепете хартията от него. Нанесете сладко от ананас на тънък слой, по цялата му повърхност. Завийте го на руло, откъм по-късата му страна, стегнато. Увийте рулото в прозрачно фолио, стегнато, като бонбон, и го сложете във фризер за 30-40 минути, за да се стегне.
5. Поръсете куркумата и червеното цвекло на прах върху марципана и го омесете, докато той придобие равномерен тъмножълт цвят. Разточете марципана върху плота с дебелина 1 см, като поръсвате плота с пудра захар. Разточете марципана в правоъгълна форма, измерете дали рулото се побира в него.
6. Отстранете фолиото от замръзналото руло и го поставете в единия край на правоъгълника от марципан. Намажете останалия марципан с малко сладко, за да служи като лепило. Навийте на руло. Нарежете рулото на 10 еднакви парчета и ги подредете легнали в тава, постлана с хартия за печене.
7. За крема обелете и нарежете на парчета банана и мангото, издълбайте вътрешността на маракуите. Поставете плодовете в блендер и ги смелете. Прецедете плодовото пюре през цедка. Сложете пюрето в тенджерка, като отделите малко от него в купичка. В купичката добавете жълтъците и брашното и разбъркайте до гладкост. В тенджерката сложете захарта и разбъркайте. Щом пюрето заври, добавете сместа с жълтъците към него и бъркайте енергично, докато кремът се сгъсти. Разстелете крема върху метален поднос и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете го да изстине. В купа разбийте мекото масло с пудрата захар. Добавете изстиналия плодов крем и разбъркайте до хомогенност. Прехвърлете крема в шприц с назъбен накрайник.
8. Шприцовайте по една голяма роза крем върху всяко парче руло.
9. Разтопете белия шоколад на водна баня. Потопете върха на всяка мабапа в шоколада. Работете докато десертите са добре стегнати все още. Украсете с парче маракуя.
2. Смесете смлените бадеми с брашното и ги добавете към яйчната смес. Добавете предварително разтопеното масло и разбъркайте. Добавете малко от разбитите белтъци към сместа и разбъркайте внимателно с помощта на тел. Добавете още белтъците и разбърквайте вече с помощта на шпатула, до хомогенност.
3. Постелете плоска тава /с приблизителни размери 60х40 см/ с хартия за печене и разстелете сместа с помощта на палетен нож, на тънък слой, но не по цялата повърхност на тавата. Печете пандишпана в предварително загрята фурна на 200 градуса 7 минути.
4. Поръсете захар върху плота и обърнете изпечения и поизстинал блат и отлепете хартията от него. Нанесете сладко от ананас на тънък слой, по цялата му повърхност. Завийте го на руло, откъм по-късата му страна, стегнато. Увийте рулото в прозрачно фолио, стегнато, като бонбон, и го сложете във фризер за 30-40 минути, за да се стегне.
5. Поръсете куркумата и червеното цвекло на прах върху марципана и го омесете, докато той придобие равномерен тъмножълт цвят. Разточете марципана върху плота с дебелина 1 см, като поръсвате плота с пудра захар. Разточете марципана в правоъгълна форма, измерете дали рулото се побира в него.
6. Отстранете фолиото от замръзналото руло и го поставете в единия край на правоъгълника от марципан. Намажете останалия марципан с малко сладко, за да служи като лепило. Навийте на руло. Нарежете рулото на 10 еднакви парчета и ги подредете легнали в тава, постлана с хартия за печене.
7. За крема обелете и нарежете на парчета банана и мангото, издълбайте вътрешността на маракуите. Поставете плодовете в блендер и ги смелете. Прецедете плодовото пюре през цедка. Сложете пюрето в тенджерка, като отделите малко от него в купичка. В купичката добавете жълтъците и брашното и разбъркайте до гладкост. В тенджерката сложете захарта и разбъркайте. Щом пюрето заври, добавете сместа с жълтъците към него и бъркайте енергично, докато кремът се сгъсти. Разстелете крема върху метален поднос и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете го да изстине. В купа разбийте мекото масло с пудрата захар. Добавете изстиналия плодов крем и разбъркайте до хомогенност. Прехвърлете крема в шприц с назъбен накрайник.
8. Шприцовайте по една голяма роза крем върху всяко парче руло.
9. Разтопете белия шоколад на водна баня. Потопете върха на всяка мабапа в шоколада. Работете докато десертите са добре стегнати все още. Украсете с парче маракуя.
Продукти
- За рулото:20 г масло 3 белтъка 130 г захар 3 яйца 25 г брашно 115 г фино смлени бадеми 1 бурканче сладко от ананасЗа марципана:200 г марципан 1 ч.л. куркума щипка червено цвекло на прахЗа крема:1 банан 0.5 манго 3 плода маракуя 2 жълтъка 50 г захар 1 с.л. брашно 250 г масло 60 г пудра захарЗа гарниране:300 г бял шоколад 3 плода маракуя
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Торта за принцеси
Рецепти Рудолф ван Веен
Шоколадови пайчета с розмарин
Рецепти Рудолф ван Веен
Супа с кафяв боб и печена чушка
Рецепти Рудолф ван Веен
Базелска торта
Рецепти Рудолф ван Веен
Хлебен пудинг с ябълки
Рецепти Рудолф ван Веен
Ябълкови бухтички
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шам-фъстък и пълнеж от червени плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Морковен чийзкейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Флъфърнътери