Лют сос
Рецепта от: Примож Долничар
Рецепта за домашен сос от люти чушки. Приготвя се лесно, а и винаги ще разполагате в кухнята с нещо пикантно.
Продукти
- 3 глави лук шалот
- 1/4 кг люти чушки - различни видове
- 1 кг домати
- 5 скилидки чесън
- зехтин
- 50 мл оцет
- 2 лимона
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
Начин на приготвяне:
- 1. Нарежете лука на ситно и го запържете в загрят тиган със зехтин.
- 2. Нарежете лютите чушки на кръгчета, заедно със семките - сортове Анахайм, Табаско и Кайен. Нарежете и 1-2 сладки червени чушки. Добавете чушките при лука и запържете. Добавете и нарязаните на кубчета домати.
- 3. В друг тиган загрейте олио или зехтин и за пържете в него обелените скилидки чесън за 30 секунди. Пресипете сместа към лютите чушки. Гответе на бавен огън в продължение на 1 час.
- 4. След това добавете още малко зехтин и 100-150 мл вода. Накъсайте няколко листа босилек и добавете оцета и лимоновия сок. Пасирайте сместа.
- 5. Прецедете сместа през фина цедка. Полученият сос поставете върху котлона и оставете да заври.
- 6. Докато е още горещ го пресипете в чисти бутилки с херметическо затваряне и затворете.
- 7. Стерилизирайте бутилките с горещ сос във фурната - на 110 градуса, за 15 минути.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Нико Рейнолдс
Аржентинско чимичури
Рецепти Нико Рейнолдс
Лютият сос на баба
Рецепти Нико Рейнолдс
Джърк марината
Рецепти Стоян и Лора
Дип от картофи и каперси
Рецепти Лука Чиано
Песто Дженовезе
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадов фъдж сос
Рецепти Люк Нгуен
Пикантен доматен дип
Рецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джейми Оливър
Чили чътни
Рецепти Нина Бабич
Анасонови бисквити