Лют сос
Рецепта от: Примож Долничар
Рецепта за домашен сос от люти чушки. Приготвя се лесно, а и винаги ще разполагате в кухнята с нещо пикантно.
Продукти
- 3 глави лук шалот
- 1/4 кг люти чушки - различни видове
- 1 кг домати
- 5 скилидки чесън
- зехтин
- 50 мл оцет
- 2 лимона
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
Начин на приготвяне:
- 1. Нарежете лука на ситно и го запържете в загрят тиган със зехтин.
- 2. Нарежете лютите чушки на кръгчета, заедно със семките - сортове Анахайм, Табаско и Кайен. Нарежете и 1-2 сладки червени чушки. Добавете чушките при лука и запържете. Добавете и нарязаните на кубчета домати.
- 3. В друг тиган загрейте олио или зехтин и за пържете в него обелените скилидки чесън за 30 секунди. Пресипете сместа към лютите чушки. Гответе на бавен огън в продължение на 1 час.
- 4. След това добавете още малко зехтин и 100-150 мл вода. Накъсайте няколко листа босилек и добавете оцета и лимоновия сок. Пасирайте сместа.
- 5. Прецедете сместа през фина цедка. Полученият сос поставете върху котлона и оставете да заври.
- 6. Докато е още горещ го пресипете в чисти бутилки с херметическо затваряне и затворете.
- 7. Стерилизирайте бутилките с горещ сос във фурната - на 110 градуса, за 15 минути.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Нико Рейнолдс
Аржентинско чимичури
Рецепти Микела Киапа
Песто с пекорино
Рецепти Маркъс Уеринг
Сос Ромеско с хариса
Рецепти Нико Рейнолдс
Лютият сос на баба
Рецепти Нико Рейнолдс
Джърк марината
Рецепти Стоян и Лора
Дип от картофи и каперси
Рецепти Лука Чиано
Песто Дженовезе
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадов фъдж сос
Рецепти Люк Нгуен
Пикантен доматен дип
Рецепти Шейн Делия
Мухлама