Лучена супа

Лучена супа

Начин на приготвяне:

1. Обелете главите лук и ги нарежете на тънки полумесеци.
2. Загрейте 3 с.л. зехтин и добавете 2 с.л. масло към тях. Щом маслото се разтопи, добавете лука и го запържете докато се карамелизира, около 10 минути.
3. Добавете брашното и го запържете, като бъркате непрекъснато. След минута-две овкусете с мащерка, сол и черен пипер. Добавете виното. Щом то е изпари, добавете бульон. Оставете супата да заври и след това намалете силата на огъня. Захлупете и гответе 30 минути, като последните 5 минути отстраните капака, за да се сгъсти супата.
4. Препечете филиите хляб. Нарежете ги на кубчета. Настържете сиренето грюер.
5. Разпределете супата в четири огнеупорни купички. Разпределете кубчетата хляб. Поръсете с настъргано сирене и запечете до златисто в предварително загрята фурна на 220 градуса.

Продукти

  • 3 глави лук
  • 2 с.л. масло
  • 3 с.л. зехтин
  • 2 с.л. брашно
  • 1 ч.ч. бяло вино
  • 1 литър бульон
  • 1 ч.ч. настъргано сирене грюер
  • 4 филии хляб
  • 0.5 ч.л. мащерка
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти