Лучена крем супа със зелении и аспержи
Рецепта от: Божана Кацарова
Кадифена лучена крем супа с прясно мляко, подсилена с мисо паста, поднесена със задушени пролетни зеленолистни зеленчуци, тънки ленти аспержи и жълтък.
1. За тази рецепта за лучена крем супа обелете и нарежете лука на ситно. В тенджера сипете 1 с.л. олио и пуснете 30 г масло. Задушете лука заедно със скилидка чесън и дафинов лист в мазнината докато омекне, на слаб огън. Поставете капак от изрязан кръг от хартия за печене. Разбърквайте от време на време, като добавяте по щипка сол.
2. Добавете мисо пастата и разбъркайте добре. След това налейте зеленчуковия бульон. След минута-две дръпнете от огъня.
3. Пресипете лука в блендер и разбийте. В движение добавете прясното мляко и останалото масло. Пасирайте до получаването на бял крем. Овкусете лучената крем супа със сол, черен пипер, чубрица, джоджен и чесън на прах.
3. Почистете спанака, киселеца и лапада /може да използвате коприва вместо киселец и лапад/ от по-твърдите стъбла. Измийте добре зелениите. В тенджера разтопете останалото масло, добавете нарязана на филийки скилидка чесън, а след това и зелениите. Задушете за около 4-5 минути, като разбърквате често. Добавяйте по щипка сол при всяко разбъркване.
4. Разстелете задушените зелении върху кухненска хартия. Поръсете с фино настъргана лимонова кора.
5. Обелете аспержите от всички страни с помощта на белачка. Пуснете ги в тенджера с вряща подсолена вода за 30 секунди. Прецедете аспержите.
6. Представете тази рецепта от лучена крем супа като на дъното на дълбока чиния поставите кръгче от задушени зеленолистни зеленчуци. Върху него подредете ленти аспержи. По средата поставете суровия жълтък. Внимателно налейте лучената крем супа.
Продукти
- 5 големи глави лук
- 1 скилидка чесън
- 1 с.л. олио
- 80 г масло
- 400 мл прясно мляко
- 1 ч.л. мисо паста
- 200 мл зеленчуков бульон
- 1 дафинов лист
- сол и черен пипер
- щипка чубрица
- щипка сух джоджен
- щипка чесън на прах
- За зелениите:
- 200 г лапад
- 500 г спанак
- 200 г киселец
- 1 скилидка чесън
- 1 лимон
- настъргана кора
- 50 г масло
- Допълнително:
- 6 бели аспержи
- 4 жълтъка
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Английска лучена супа
Рецепти Джейми Оливър
Италианска зелева супа
Рецепти Стоян и Лора
Супа от чушки
Рецепти Джейми Оливър
Гъбена супа с кростини
Рецепти Джейми Оливър
Азиатска лакса и хрупкаво пилешко
Рецепти Стоян и Лора
Пилешка супа с гъби и праз
Рецепти Стоян и Лора
Фламандска пилешка супа
Рецепти Джейми Оливър
Гаспачо
Рецепти Ненад Великович
Телешка супа
Рецепти Сара Ла Фонтейн
Гурме супа със сьомга