Пълнежът за тези сармички е от задушен булгур лук, чесън, сушени домати и печени чушки. За овкусяването му основна роля играят меласата от нар и джоджена. Сервирайте сармичките топли или студени.

Продукти

  • 1 буркан лозови листа
  • 200 г едър булгур
  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 2 печени червени чушки
  • 50 г сушени домати от буркан
  • 2–3 с.л. зехтин
  • 1 с.л. доматен концентрат
  • 1 с.л. меласа от нар
  • 1 щипка джоджен
  • 1/4 връзка магданоз
  • сол и черен пипер на вкус
  • кисело мляко и зрънца нар за поднасяне

Начин на приготвяне:

  • 1. Нарежете на ситно печените чушки, сушените домати, лука, чесъна и магданоза.
  • 2. В загрят зехтин сотирайте наситнените лук и чесън с щипка сол. Добавете булгура, разбъркайте и залейте с 200 мл вода.
  • 3. Овкусете с доматения концентрат, меласата, джоджена, сол, пипер и добавете накълцаните чушки.
  • 4. Когато булгурът леко омекне и поеме течността, добавете доматите, магданоза и дръпнете от огъня.
  • 5. С плънката и листата завийте лозови сарми. Подредете ги в тенджера, налейте топла вода до тяхното равнище, сложете чиния и гответе под капак за 30–40 минути на слаб огън.
  • 6. Сервирайте ги топли или студени с кисело мляко и зрънца нар.

Свързани рецепти

Виж всички