Лозови сарми с булгур и сушени домати
Рецепта от: Стоян и Лора
Пълнежът за тези сармички е от задушен булгур лук, чесън, сушени домати и печени чушки. За овкусяването му основна роля играят меласата от нар и джоджена. Сервирайте сармичките топли или студени.
Продукти
- 1 буркан лозови листа
- 200 г едър булгур
- 1 глава лук
- 1 скилидка чесън
- 2 печени червени чушки
- 50 г сушени домати от буркан
- 2–3 с.л. зехтин
- 1 с.л. доматен концентрат
- 1 с.л. меласа от нар
- 1 щипка джоджен
- 1/4 връзка магданоз
- сол и черен пипер на вкус
- кисело мляко и зрънца нар за поднасяне
Начин на приготвяне:
- 1. Нарежете на ситно печените чушки, сушените домати, лука, чесъна и магданоза.
- 2. В загрят зехтин сотирайте наситнените лук и чесън с щипка сол. Добавете булгура, разбъркайте и залейте с 200 мл вода.
- 3. Овкусете с доматения концентрат, меласата, джоджена, сол, пипер и добавете накълцаните чушки.
- 4. Когато булгурът леко омекне и поеме течността, добавете доматите, магданоза и дръпнете от огъня.
- 5. С плънката и листата завийте лозови сарми. Подредете ги в тенджера, налейте топла вода до тяхното равнище, сложете чиния и гответе под капак за 30–40 минути на слаб огън.
- 6. Сервирайте ги топли или студени с кисело мляко и зрънца нар.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Боб чорба със свински гърди
Рецепти Стоян и Лора
Боб с манатарки
Рецепти Стоян и Лора
Запечен боб с домати и фета
Рецепти Надия Хюсеин
Супа от червена леща и соден хляб
Рецепти Стоян и Лора
Салата от леща с цвекло и крем сирене
Рецепти Силвия Колока
Яхния от боб с паста
Рецепти Примож Долничар
Боб в доматен сос
Рецепти Стоян и Лора
Дип от жълт грах
Рецепти Къртис Стоун
Салата с аспержи и нахут
Рецепти Нико Рейнолдс
Бобена салата с печен пресен лук