Локма

Локма

Начин на приготвяне:

1. В купичка сипете леко топла вода и поръсете маята и захарта върху нея. Разбъркайте и оставете настрани сместа да шупне.

2. В купа сложете маслото, остърганата вътрешност на шушулката ванилия и захарта и разбийте с помощта на миксер. Добавете яйцето и разбийте отново. Добавете подправките - канела, кардамон и сол. разбъркайте. Добавете сместа с маята и 400 мл вода. Разбъркайте. Добавете брашното и омесете гладко тесто с ръце. Тестото не трябва да се меси много, а да остане леко лепкаво. 
3. Прехвърлете тестото в набрашнена купа, покрийте го с кърпа и го оставете на топло за 30 минути или докато удвои обема си. След това го извадете върху набрашнен плот и леко го омесете. Разточете го с дебелина 1.5 см. с помощта на чаша изрежете кръгчета. Покрийте ги с кърпа и ги оставете за 10-15 минути да починат.
4. Загрейте олиото в дълбока тенджера до 190 градуса. Пържете локмите по 2-3 наведнъж, по няколко минути от всяка страна, до златисто. Извадете ги с помощта на решетеста лъжица в тава, постлана с кухненска хартия.
5. За сладкарския крем сипете прясното мляко в тенджера и добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Загрейте почти до кипване. В купа разбийте яйцата, жълтъците и захарта с помощта на миксер. Добавете разтопеното масло, щипка сол и брашното. Разбъркайте до хомогенност. добавете горещото мляко на тънка струйка към сместа, при непрекъснато разбиване. Пресипете сместа в тенджерата и върнете на котлона, докато кремът се сгъсти. Пресипете крема в купа и след като изстине, го поставете в хладилник.
6. Разбийте сметаната и я охладете в хладилник. Добавете я към охладения сладкарски крем и разбъркайте. Пресипете в пош с тънък, гладък накрайник.
7.  С помощта на малък нож пробийте отстрани на всяка бухта отвор. Напълнете със сладкарски крем и сипете малко сладко от рози.
8. За глазурата разтопете маслото в тенджерка. Добавете прясното мляко и оставете сместа да заври. Дръпнете от огъня и добавете пудрата захар и лимоновия сок. Разбъркайте до гладкост. Когато загребете с лъжица от нея, тя трябва да се стича съвсем бавно от нея.
9. Потопете всяка локма до половината в глазурата. Подредете бухтите в тава, докато тя стегне. Преди това ги украсете с ядливи цветя и цветна захар.

Продукти

За тестото:

  • 250 мл топла вода
  • 30 г суха мая
  • 10 г захар
  • 100 г масло
  • 200 г захар
  • 1 яйце
  • щипка сол
  • 5 г ванилия /шушулка или смляна/
  • 5 г канела
  • 5 г смлян кардамон
  • 400 мл вода
  • 1 кг брашно
  • 1000 мл олио за пържене

За сладкарския крем:

  • 500 мл прясно мляко
  • 1 шушулка ванилия
  • 70 г брашно
  • 175 г захар
  • щипка сол
  • 15 г разтопено масло
  • 4 яйца
  • 2 жълтъка
  • 1 портокал
  • настъргана кора
  • 200 мл течна сметана

За глазурата:

  • 300 г пудра захар
  • 1 лимон
  • сок
  • 75 мл прясно мляко
  • 75 мл разтопено масло

Допълнително:

  • 100 г сладко от рози
  • ядливи цветя
  • цветна захар или бонбони

Свързани рецепти