Лодки от цикория

Лодки от цикория

Начин на приготвяне:

1. В купа смесете каймата със ситно нарязания лук и чесън, подправките, яйцето, галетата и кедровите ядки. Овкусете със сол и черен пипер и омесете каймата.
2. Нарежете тиквичката на дълги тънки филии с помощта на широка белачка за зеленчуци.
3. Разрежете главите цикория на половини. Върху всяка половина сложете кайма и притиснете. Увийте всяко парче цикория със слайс тиквичка. Прикрепете лодката с клечка, на върха на която сте промушили чери доматче.
4. Наредете лодките в намазана с олио тавичка. Печете ги 20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
5. Залейте бланширан кус-кус с гореща вода или бульон. Оставете го за 10 минути. След това разрохкайте кус-куса с вилица и добавете към него нарязани на ситно пресни зелени подправки. Добавете обилно количество лимонов сок, зехтин и овкусете с черен пипер.
6. Сервирайте лодки от цикория с гарнитура от кус-кус и сос от кисело мляко с малко зехтин.

Продукти

  • 1 скилидка чесън
  • 1 глава лук
  • 350 г кайма
  • 0.5 с.л. канела
  • 0.5 с.л. смлян кимион
  • 0.5 ч.л. смлян кардамон
  • 1 яйце
  • 30 г галета
  • 50 г кедрови ядки
  • сол и черен пипер
  • 1 тиквичка
  • 4 глави цикория
  • 8 бр. чери доматчета
  • зехтин

За кус-куса:

  • 200 г арабски кус-кус
  • 300 мл бульон
  • 1 шепа кориандър
  • 1 шепа магданоз
  • 1 шепа джоджен
  • лимонов сок
  • зехтин
  • прясно смлян черен пипер

Свързани рецепти