Лодки от цикория
1. В купа смесете каймата със ситно нарязания лук и чесън, подправките, яйцето, галетата и кедровите ядки. Овкусете със сол и черен пипер и омесете каймата.
2. Нарежете тиквичката на дълги тънки филии с помощта на широка белачка за зеленчуци.
3. Разрежете главите цикория на половини. Върху всяка половина сложете кайма и притиснете. Увийте всяко парче цикория със слайс тиквичка. Прикрепете лодката с клечка, на върха на която сте промушили чери доматче.
4. Наредете лодките в намазана с олио тавичка. Печете ги 20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
5. Залейте бланширан кус-кус с гореща вода или бульон. Оставете го за 10 минути. След това разрохкайте кус-куса с вилица и добавете към него нарязани на ситно пресни зелени подправки. Добавете обилно количество лимонов сок, зехтин и овкусете с черен пипер.
6. Сервирайте лодки от цикория с гарнитура от кус-кус и сос от кисело мляко с малко зехтин.

Продукти

  • 1 скилидка чесън 1 глава лук 350 г кайма 0.5 с.л. канела 0.5 с.л. смлян кимион 0.5 ч.л. смлян кардамон 1 яйце 30 г галета 50 г кедрови ядки сол и черен пипер 1 тиквичка 4 глави цикория 8 бр. чери доматчета зехтинЗа кус-куса:200 г арабски кус-кус 300 мл бульон 1 шепа кориандър 1 шепа магданоз 1 шепа джоджен лимонов сок зехтин прясно смлян черен пипер

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички