Начин на приготвяне:
1. В купа смесете каймата със ситно нарязания лук и чесън, подправките, яйцето, галетата и кедровите ядки. Овкусете със сол и черен пипер и омесете каймата.
2. Нарежете тиквичката на дълги тънки филии с помощта на широка белачка за зеленчуци.
3. Разрежете главите цикория на половини. Върху всяка половина сложете кайма и притиснете. Увийте всяко парче цикория със слайс тиквичка. Прикрепете лодката с клечка, на върха на която сте промушили чери доматче.
4. Наредете лодките в намазана с олио тавичка. Печете ги 20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
5. Залейте бланширан кус-кус с гореща вода или бульон. Оставете го за 10 минути. След това разрохкайте кус-куса с вилица и добавете към него нарязани на ситно пресни зелени подправки. Добавете обилно количество лимонов сок, зехтин и овкусете с черен пипер.
6. Сервирайте лодки от цикория с гарнитура от кус-кус и сос от кисело мляко с малко зехтин.
2. Нарежете тиквичката на дълги тънки филии с помощта на широка белачка за зеленчуци.
3. Разрежете главите цикория на половини. Върху всяка половина сложете кайма и притиснете. Увийте всяко парче цикория със слайс тиквичка. Прикрепете лодката с клечка, на върха на която сте промушили чери доматче.
4. Наредете лодките в намазана с олио тавичка. Печете ги 20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
5. Залейте бланширан кус-кус с гореща вода или бульон. Оставете го за 10 минути. След това разрохкайте кус-куса с вилица и добавете към него нарязани на ситно пресни зелени подправки. Добавете обилно количество лимонов сок, зехтин и овкусете с черен пипер.
6. Сервирайте лодки от цикория с гарнитура от кус-кус и сос от кисело мляко с малко зехтин.
Продукти
- 1 скилидка чесън
- 1 глава лук
- 350 г кайма
- 0.5 с.л. канела
- 0.5 с.л. смлян кимион
- 0.5 ч.л. смлян кардамон
- 1 яйце
- 30 г галета
- 50 г кедрови ядки
- сол и черен пипер
- 1 тиквичка
- 4 глави цикория
- 8 бр. чери доматчета
- зехтин
За кус-куса:
- 200 г арабски кус-кус
- 300 мл бульон
- 1 шепа кориандър
- 1 шепа магданоз
- 1 шепа джоджен
- лимонов сок
- зехтин
- прясно смлян черен пипер