Лютиви картофки с майонеза от извара

Лютиви картофки с майонеза от извара

Начин на приготвяне:

1. Измийте хубаво картофите, подсушете ги и ги нарежете на резени. Сложете ги в купа и ги залейте с кокосово масло, което предварително сте държали в топла вода, за да стане течно. Разбъркайте.
2. Изсипете картофите в плоска тава, постлана с хартия за печене. Посолете ги и ги сложете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути.
3. За салатата нарежете на дребни кубчета двете чушки. В загрят тиган запечете за 1-2 минути слънчогледовите и тиквените семки, като добавите и капка зехтин. Сложете в купа микс от зелени листа - рукола, цвекло, маруля и добавете чушките, запечените семки и целите мини чери доматчета. Овкусете салатата със сол, лимонов сок и зехтин.
4. За майонезата от извара в купа смесете извара или крем-сирене, горчица и мед. Добавете подправките и разбъркайте. Нарежете дивия лук на ситно и го добавете в купата. Овкусете майонезата със сол и зехтин. Разбъркайте до гладкост.
5. За гуакамолето сложете в блендер или пасирайте авокадата, ситно нарязания лук и останалите продукти.
6. Поднесете печени картофи със салата и гарнирайте с двата вида сос.

Продукти

  • 800 г картофи
  • 2 с.л. кокосово масло
  • сол
  • 350 г микс от зелени салати
  • 1 жълта чушка
  • 1 червена чушка
  • 2 с.л. слънчогледови семки
  • 2 с.л. белени тиквени семки
  • 250 г чери доматчета
  • 0.5 лимон
  • сок
  • зехтин

За майонезата:

  • 125 г крем-сирене или извара
  • 1 ч.л. куркума
  • 1 ч.л. смлян галанкал
  • 1 ч.л. едрозърнеста горчица
  • 1 ч.л. мед
  • 1 връзка див лук
  • зехтин
  • сол

За гуакамолето:

  • 2 авокада
  • 1 глава лук шалот
  • 2 с.л. соев сос
  • 1 ч.л. лют червен пипер
  • 1 ч.л. мед
  • капка зехтин

Свързани рецепти