Лимоново суфле
Рецепта от: Марта Стюарт
1. За основата от хрупкава тестена коричка разбийте мекото масло с помощта на миксер. Добавете захарта и солта без да спирате разбиването. Добавете жълтъка внимателно и продължете да разбивате, но не повече от 2-3 минути общо. Добавете брашното и разбийте за кратко до хомогенност.
2. Извадете тестото върху набрашнен плот и го оформете на плосък диск. Увийте го в прозрачно фолио и поставете в хладилник за 45 минути. Преди да разточите тестото, то трябва да престои на стайна температура 15 минути.
3. За лимоновия крем отделете белтъците от жълтъците. Жълтъците сложете в тенджерка върху умерен огън. Разбийте ги заедно с лимоновия сок, лимоновата кора, захарта и солта. Добавете и маслото, като не спирате да разбърквате. Гответе около 5 минути, докато кремът се сгъсти. Дърпенете от огъня и прецедете крема в купа. Покрийте с прозрачно фолио и поставете в хладилник за 30 минути.
4. Разточете тестото върху набрашнен плот в кръг с диаметър 28 см. Прехвърлете го във форма за тарт с подвижно дъно (диаметър 23 см и височина 2.5 см) и го притиснете по дъното и стените. Отстранете излишното тесто с помощта на дланта си. Поставете парче хартия за печене върху тестото и изсипете 500 г суров боб върху нея. Печете "на сляпо" в предварително загрята фурна на 190 градуса 30-35 минути. Отстранете хартията и суровия боб и печете още 5-7 минути, до златистокафяво. Оставете хрупкавата кора да изстине.
5. Разбийте белтъците с щипка сол с помощта на мкисер докато започне да се образува пяна. Без да спирате разбиването, добавете захарта малко по малко. Разбивайте до получаването на меки връхчета, това ще отнеме около 7 минути.
6. Добавете 1/3 от разбитите белтъци към лимоновия крем и разбъркайте внимателно с помощта на шпатула. След това добавете останалите белтъци и разбъркайте отново.
7. Изсипете крема върху кората. Печете тарта в предварително загрята фурна на 190 градуса 25 минути. Оставете да изстине за 30 минути. Поръсете с пудра захар.
Продукти
- За основата:
- 110 г безсолно масло
- 2 с.л. захар
- 1/2 ч.л. сол
- 1 голям жълтък
- 1 ч.ч. брашно
- За пълнежа:
- 4 големи яйца
- 1/3 ч.ч. + 3 с.л. захар
- 1 ч.л. настъргана лимонова кора
- 1/3 ч.ч. лимонов сок
- щипка сол
- 2 с.л. безсолно масло
- пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Джейми Оливър
Шоколадова пица калцоне
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Ненад Великович
Мини тартове с вишни
Рецепти Миниторта с шоколад и мандарини