Лимоново ризото със сьомга и аспержи

Лимоново ризото със сьомга и аспержи

Начин на приготвяне:

1. Затоплете бульона в тенджера на котлана.
2. В дълбок тиган или тенждера сипете зехтин и задушете за 8-10 минути нарязаните на ситно лук и чесън, докато омекнат. Добавете ориза и го запържете за 2 минути, докато стане прозрачен.
3. Добавете бялото вино и изчакайте то да се изпари. След това добавете 1 черпак от горещия бульон и сока на половин лимон. Разбъркайте докато бульона се поеме напълно от ориза и продължете да добавяте от него черпак по черпак. Оризът ще е готов след 20 минути.
4. Когато оризът е сварен, добавете нарязаното на малки парченца филе пушена сьомга, нарязания на ситно копър, сметаната, маслото и 50 г настърган пармезан. Овкусете със сол и черен пипер и добавете още лимново сок, ако желаете. Разбъркайте за още 30 секунди и дръпнете от котлона.
5. Отчупете твърдите краища на аспержите и ги бланширайте в тенджера с вряща подсолена вода 2-3 минути. Прецедете ги.
6. Сервирайте топло лимоново ризото в дълбоки чинии, поръсено настъргани на ленти аспержи и пармезан.

Продукти

  • 2 с.л. зехтин
  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 350 г ориз арборио
  • 1 литър пилешки бульон
  • 200 мл бяло вино
  • 0.5 лимон
  • сок
  • 50 г заквасена сметана
  • 25 г масло
  • 2 с.л. нарязан копър
  • 170 г пушена сьомга
  • 75 г настърган пармезан
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти