Лимоново ризото със сьомга и аспержи
1. Затоплете бульона в тенджера на котлана.
2. В дълбок тиган или тенждера сипете зехтин и задушете за 8-10 минути нарязаните на ситно лук и чесън, докато омекнат. Добавете ориза и го запържете за 2 минути, докато стане прозрачен.
3. Добавете бялото вино и изчакайте то да се изпари. След това добавете 1 черпак от горещия бульон и сока на половин лимон. Разбъркайте докато бульона се поеме напълно от ориза и продължете да добавяте от него черпак по черпак. Оризът ще е готов след 20 минути.
4. Когато оризът е сварен, добавете нарязаното на малки парченца филе пушена сьомга, нарязания на ситно копър, сметаната, маслото и 50 г настърган пармезан. Овкусете със сол и черен пипер и добавете още лимново сок, ако желаете. Разбъркайте за още 30 секунди и дръпнете от котлона.
5. Отчупете твърдите краища на аспержите и ги бланширайте в тенджера с вряща подсолена вода 2-3 минути. Прецедете ги.
6. Сервирайте топло лимоново ризото в дълбоки чинии, поръсено настъргани на ленти аспержи и пармезан.

Продукти

  • 2 с.л. зехтин 1 глава лук 1 скилидка чесън 350 г ориз арборио 1 литър пилешки бульон 200 мл бяло вино 0.5 лимон сок 50 г заквасена сметана 25 г масло 2 с.л. нарязан копър 170 г пушена сьомга 75 г настърган пармезан сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички