Лимоново-ягодов еклер

Лимоново-ягодов еклер

Начин на приготвяне:

1. За да направите лимонов крем, сипете в тенджера с двойно дъно малко вода и я оставете да заври. Поставете стъклена купа върху тенджерата и в нея сложете захарта, нарязаното на кубчета масло, настърганата лимонова кора и лимоновия сок. Бъркайте сместа на ниска температура, докато се разтопи. Отделно, в друга купа, разбийте яйцата. Добавете ги при останалите продукти внимателно, като бъркате непрекъснато. Продължете да бъркате с дървена лъжица още 3-5 минути, докато сместа се сгъсти. Прецедете крема през цедка и го разпределете в стъклени буркани. Може да го съхранявате в хладилник няколко седмици.
2. За тестото сложете водата в тенджера и добавете маслото, нарязано на кубчета. Разтопете маслото на средна температура, като разбърквате от време на време. Изсипете брашното наведнъж и бъркайте с дървена лъжица в продължение на 1 минута.
2. Пресипете сместа в купа и добавете ваниловия екстракт и бакпулвера. Разбийте сместа с помощта на миксер. Добавете яйцата едно по едно, без да спирате да разбивате.
3. Постелете голяма, плоска тава с хартия за печене. Очертайте кръг с диаметър 22 см върху хартията и я обърнете наобратно. Сипвайте тестото с помощта на лъжица, като оформяте венец върху очертания кръг. Загладете тестото с помощта на вилица. Поръсете с нарязани или филирани бадеми. Печете еклера в предварително загрята фурна на 200 градуса 12 минути, след това намалете температурата на 180 градуса и печете още 15 минути. Изключете фурната и оставете еклера да изстива вътре в продължение на 15 минути.
4. Разбийте сметаната докато се получат твърди върхове. Добавете я към лимонов крем и разбъркайте внимателно.
6. Разрежете изстиналия еклер на две, по хоризонтал, с помощта на назъбен нож. Нанесете крема на дебел слой върху долната част на еклера. Подредете разрязаните на половинки ягоди и захлупете с горната част еклер. Поръсете с пудра захар.

За повече рецепти и информация посетете http://www.annabel-langbein.com/

Продукти

За тестото:

  • 0.5 ч.ч. вода
  • 60 г масло
  • 385 г брашно
  • 1 с.л. захар
  • 0.5 ч.л. ванилов екстракт
  • 2 големи яйца
  • 0.5 ч.ч. нарязани бадеми

За пълнежа:

  • 2 ч.ч. бита сметана
  • 1 ч.ч. лимонов крем
  • 24 ягоди

За лимоновия крем:

  • 1.5 ч.ч. захар
  • 220 г масло
  • 6 лимона
  • сок
  • 2 с.л. настъргана лимонова кора
  • 6 яйца

Свързани рецепти