Лимонови кексчета

Лимонови кексчета

Начин на приготвяне:

1. Разбийте маслото със захарта и крем-сиренето с помощта на миксер, до пухкавост. Добавете яйцата едно по едно, като след всяко разбърквате, докато то се поеме.
2. Добавете пресятото брашно. Добавете бакпулвера и солта. Разбийте до хомогенност. Добавете фино настърганата лимонова кора, лимоновия сок и лимончелото и разбъркайте. Добавете ваниловия екстракт, а след това и сметаната на струйка, като не спирате да разбивате с миксер. Получава се рядко тесто.
3. Поставете хартиени кошнички в гнездата на форма за мъфини. Разпределете сместа в тях. Печете кексчетата в предварително загрята фурна на 200 градуса 15 минути. Оставете кексчетата да се охладят добре.
4. За пълнежа разбъркайте бадемовата паста и крем-сиренето до хомогенност. Пресипете сместа в шприц с гладък накрайник.
5. За глазурата разбийте крем-сиренето с маслото с помощта на миксер, до пухкавост. Добавете пудрата захар постепенно, като я пресявате. Разбъркайте до хомогенност. Добавете лимончело, лимонов сок и щипка шафран. Разбъркайте и пресипете глазурата в шприц с назъбен накрайник.
6. Направете разрез по средата на всяко добре охладено кексче. Шприцовайте от пълнежа във всяко кексче. Шприцовайте глазура върху всяко кексче. Поръсете с щипка шафран и украсете с листа мента или маточина.

Продукти

За кексчетата:

  • 120 г меко масло
  • 250 г светлокафява захар
  • 60 г крем-сирене или извара
  • 3 яйца
  • 350 г брашно
  • 1 ч.л. настъргана лимонова кора
  • 1 с.л. лимончело
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • 100 мл течна сметана
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • щипка сол
  • 1 ч.л. бакпулвер

За пълнежа:

  • 75 г бадемова паста
  • 75 г крем-сирене или извара

За глазурата:

  • 120 г крем-сирене
  • 60 г масло
  • 1 ч.л. лимончело
  • 500 г пудра захар
  • щипка шафран
  • 1 ч.л. лимонов сок

Свързани рецепти