Лимонови цветя

Лимонови цветя

Начин на приготвяне:

1. За бисквитеното тесто сипете брашното върху плота и направет кладенче в него. В кладенчето сипете мекото масло, захарта и яйцето. С пръсти смесете продуктите в кладенчето, а след това постепенно омесете гладко и меко тесто. Увийте го в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.
2. Разточете тестото върху набрашнен плот с дебелина 5 мм. С помощта на формичка цвете изрежете 15 бисквити. Подредете ги в тава, постлана с хартия за печене и ги печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 11 минути. Щом изстинат, ги поръсете с пудра захар.
3. За лимоновия крем накиснете желатина в студена вода за 10-15 минути. Сипете яйцата в купа заедно с фино настърганата кора на лимоните, прецедения им сок и захарта. Поставете купата на водна баня - важно е водата в тенджерата да не бълбука силно и да не докосва дъното на купата и разбърквайте енергично, докато сместа се посгъсти.
4. Дръпнете  купата от огъня и добавете маслото. Разбъркайте докато то се разтопи. Накрая добавете изтискания желатин и разбъркайте докато той се разтвори. Напълнете форма с малки гнезда с крема. Оставете го да се стегне в хладилник или фризер за по-бързо.
5. Извадете формичките лимонов крем и поставете по една върху всяко бисквитено цвете. Подредете лимоновите цветя върху поднос.

Продукти

За бисквитите:

  • 225 г брашно
  • 150 г масло
  • 75 г захар
  • 1 яйце
  • пудра захар за поръсване

За лимоновия крем:

  • 2 листа желатин
  • 3 яйца
  • 150 г захар
  • 2 лимона
  • 60 г масло

Свързани рецепти