Начин на приготвяне:
1. За основата на бисквитите нарежете орехите, бадемите и кайсиите на ситно. Смесете ги заедно със сусама, тиквените семки и портокаловите корички.
2. В тенджерка разтопете маслото, добавете захрата и меда. Разбъркайте. Добавете сместа с ядки, както и овесените ядки и канелата. Разбъркайте хубаво сместа докато тя стане лепкава.
3. Прехвърлете сместа върху парче хартия за печене. Покрийте я с парче прозрачно фолио и с помощта на точилка я разстелете до дебелина от 3 мм. Прехвърлете хартията с разстланата смес в правоъгълна тавичка. Поставете я в хладилник за 10 минути да се стегне.
4. За лимоновия крем сложете млякото с остърганата вътрешност на шушулката ванилия в тенджерка. В купа разбийте жълтъците със захарта. Добавете лимоновия сок и брашното и разбъркайте до гладка кашичка. Щом млякото заври добавете жълтъчената смес в тенджерката. Бъркайте докато крема се сгъсти. Разстелете го върху студен поднос и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете го да изстине.
5. Разбийте мекото масло с пудрата захар до пухкавост. Добавете студения лимонов крем и продължете разбиването до еднородна смес. Прехвърлете крема в пош с назъбен накрайник.
6. От стегналата вече основа за бисквитите изрежете малки кръгчета с помощта на рингче. Подредете ги в тавичка. Върху всяко кръгче шприцовайте розичка от лимоновия крем. Поставете целувките във фризера да се стегнат хубаво,н о не да замръзват.
7. Разтопете шоколада на водна баня. Темперирайте го.
8. Потопете всяка целувка в шоколада така, че той да покрие само крема. Оставете бисквитите да се стегнат на стайна температура. Поръсете ги с настъргана лимонова кора.
2. В тенджерка разтопете маслото, добавете захрата и меда. Разбъркайте. Добавете сместа с ядки, както и овесените ядки и канелата. Разбъркайте хубаво сместа докато тя стане лепкава.
3. Прехвърлете сместа върху парче хартия за печене. Покрийте я с парче прозрачно фолио и с помощта на точилка я разстелете до дебелина от 3 мм. Прехвърлете хартията с разстланата смес в правоъгълна тавичка. Поставете я в хладилник за 10 минути да се стегне.
4. За лимоновия крем сложете млякото с остърганата вътрешност на шушулката ванилия в тенджерка. В купа разбийте жълтъците със захарта. Добавете лимоновия сок и брашното и разбъркайте до гладка кашичка. Щом млякото заври добавете жълтъчената смес в тенджерката. Бъркайте докато крема се сгъсти. Разстелете го върху студен поднос и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете го да изстине.
5. Разбийте мекото масло с пудрата захар до пухкавост. Добавете студения лимонов крем и продължете разбиването до еднородна смес. Прехвърлете крема в пош с назъбен накрайник.
6. От стегналата вече основа за бисквитите изрежете малки кръгчета с помощта на рингче. Подредете ги в тавичка. Върху всяко кръгче шприцовайте розичка от лимоновия крем. Поставете целувките във фризера да се стегнат хубаво,н о не да замръзват.
7. Разтопете шоколада на водна баня. Темперирайте го.
8. Потопете всяка целувка в шоколада така, че той да покрие само крема. Оставете бисквитите да се стегнат на стайна температура. Поръсете ги с настъргана лимонова кора.
Продукти
За бисквитите:
- 1 с.л. орехи
- 25 г сушени кайсии
- 30 г масло
- 1 с.л. мед
- 40 г светлокафява захар
- 60 г овесени ядки
- 1 ч.л. канела
- 25 г захаросани портокалови корички
- 15 г белени тиквени семки
- 15 г сусам
- 15 г белени бадеми
За лимоновия крем:
- 1 шушулка ванилия
- 125 мл прясно мляко
- 100 г захар
- 125 мл лимонов сок
- 2 жълтъка
- 2 с.л. брашно
- 250 г меко масло
- 60 г пудра захар
Допълнително:
- 300 г натурален шоколад