Лимонови целувки
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. За основата на бисквитите нарежете орехите, бадемите и кайсиите на ситно. Смесете ги заедно със сусама, тиквените семки и портокаловите корички.
2. В тенджерка разтопете маслото, добавете захрата и меда. Разбъркайте. Добавете сместа с ядки, както и овесените ядки и канелата. Разбъркайте хубаво сместа докато тя стане лепкава.
3. Прехвърлете сместа върху парче хартия за печене. Покрийте я с парче прозрачно фолио и с помощта на точилка я разстелете до дебелина от 3 мм. Прехвърлете хартията с разстланата смес в правоъгълна тавичка. Поставете я в хладилник за 10 минути да се стегне.
4. За лимоновия крем сложете млякото с остърганата вътрешност на шушулката ванилия в тенджерка. В купа разбийте жълтъците със захарта. Добавете лимоновия сок и брашното и разбъркайте до гладка кашичка. Щом млякото заври добавете жълтъчената смес в тенджерката. Бъркайте докато крема се сгъсти. Разстелете го върху студен поднос и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете го да изстине.
5. Разбийте мекото масло с пудрата захар до пухкавост. Добавете студения лимонов крем и продължете разбиването до еднородна смес. Прехвърлете крема в пош с назъбен накрайник.
6. От стегналата вече основа за бисквитите изрежете малки кръгчета с помощта на рингче. Подредете ги в тавичка. Върху всяко кръгче шприцовайте розичка от лимоновия крем. Поставете целувките във фризера да се стегнат хубаво,н о не да замръзват.
7. Разтопете шоколада на водна баня. Темперирайте го.
8. Потопете всяка целувка в шоколада така, че той да покрие само крема. Оставете бисквитите да се стегнат на стайна температура. Поръсете ги с настъргана лимонова кора.
2. В тенджерка разтопете маслото, добавете захрата и меда. Разбъркайте. Добавете сместа с ядки, както и овесените ядки и канелата. Разбъркайте хубаво сместа докато тя стане лепкава.
3. Прехвърлете сместа върху парче хартия за печене. Покрийте я с парче прозрачно фолио и с помощта на точилка я разстелете до дебелина от 3 мм. Прехвърлете хартията с разстланата смес в правоъгълна тавичка. Поставете я в хладилник за 10 минути да се стегне.
4. За лимоновия крем сложете млякото с остърганата вътрешност на шушулката ванилия в тенджерка. В купа разбийте жълтъците със захарта. Добавете лимоновия сок и брашното и разбъркайте до гладка кашичка. Щом млякото заври добавете жълтъчената смес в тенджерката. Бъркайте докато крема се сгъсти. Разстелете го върху студен поднос и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете го да изстине.
5. Разбийте мекото масло с пудрата захар до пухкавост. Добавете студения лимонов крем и продължете разбиването до еднородна смес. Прехвърлете крема в пош с назъбен накрайник.
6. От стегналата вече основа за бисквитите изрежете малки кръгчета с помощта на рингче. Подредете ги в тавичка. Върху всяко кръгче шприцовайте розичка от лимоновия крем. Поставете целувките във фризера да се стегнат хубаво,н о не да замръзват.
7. Разтопете шоколада на водна баня. Темперирайте го.
8. Потопете всяка целувка в шоколада така, че той да покрие само крема. Оставете бисквитите да се стегнат на стайна температура. Поръсете ги с настъргана лимонова кора.
Продукти
- За бисквитите:1 с.л. орехи 25 г сушени кайсии 30 г масло 1 с.л. мед 40 г светлокафява захар 60 г овесени ядки 1 ч.л. канела 25 г захаросани портокалови корички 15 г белени тиквени семки 15 г сусам 15 г белени бадемиЗа лимоновия крем:1 шушулка ванилия 125 мл прясно мляко 100 г захар 125 мл лимонов сок 2 жълтъка 2 с.л. брашно 250 г меко масло 60 г пудра захарДопълнително:300 г натурален шоколад
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Торта за принцеси
Рецепти Рудолф ван Веен
Шоколадови пайчета с розмарин
Рецепти Рудолф ван Веен
Пица с кладница, рукола и прошуто
Рецепти Рудолф ван Веен
Супа с кафяв боб и печена чушка
Рецепти Рудолф ван Веен
Базелска торта
Рецепти Рудолф ван Веен
Хлебен пудинг с ябълки
Рецепти Рудолф ван Веен
Ябълкови бухтички
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шам-фъстък и пълнеж от червени плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Морковен чийзкейк