Лимонова торта с шоколадова глазура

Лимонова торта с шоколадова глазура

Начин на приготвяне:

1. В купа смесете брашното, бакпулвера и солта. В друга купа разбийте мекото масло със захарта с помощта на миксер, до пухкавост. Добавете киселото мляко и продължете разбиването.
2. Разбийте едно яйце в купичка и го добавете към разбиващата се смес. По същия начин добавете и останалите 2 яйца, едно по едно.
3. В купичка настържете кората на лимона и изтискайте сока му, добавете и ваниловия екстракт. Разбъркайте и добавете сместа към кексовото тесто и разбъркайте.
4. Намаслете дълбока квадратна форма и я постелете с хартия за печене. Изсипете кексовата смес и я изравнете, като тръскате формата. Печете тортата в предварително загрята фурна на 180 градуса 40 минути. Когато тестото се е отделило от стените, значи е изпечено. Може да проверите готовността на тортата и с дървена клечка.
5. За сиропа сложете в тенджерка водата, захарта, настърганата кора и сока на лимона и настърганото индийско орехче и оставете сместа да заври.
6. За шоколадовия ганаш сипете чипса в купа. Оставете сметаната да заври, на ниска температура и я излейте върху шоколадовия чипс. Разбъркайте докато той се разтопи. Може да използвате само тази смес за глазурата, но за повече блясък разбийте нарязаното на кубчета масло заедно с пудрата захар и бадемовия екстракт в кухненски робот. Добавете сместа към шоколадовия ганаш и разбъркайте до гладкост.
7. Нанесете сиропа върху изстиналата торта с помощта на четчица. След това изсипете шоколадовата глазура по средата на тортата и я разнесете по цялата и повърхност.

Продукти

За тортата:

  • 2.5 ч.ч. брашно
  • 0.5 ч.л. бакпулвер
  • щипка сол
  • 115 г масло
  • 1.5 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. пълномаслено кисело мляко
  • 3 яйца
  • 0.5 лимон
  • 0.5 ч.л. ванилов екстракт

За шоколадовата глазура:

  • 1.5 ч.ч. течна сметана
  • 100 г шоколадов чипс
  • 115 г масло
  • 1 ч.ч. пудра захар
  • 1 ч.л. бадемов екстракт

За сиропа:

  • 0.5 ч.ч. вода
  • 0.5 ч.ч. захар
  • 0.5 лимон
  • настъргана кора и сок
  • щипка прясно настъргано индийско орехче

Свързани рецепти