Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement
Разширено търсенеСкрий разширеното търсене

Лимонова торта с шоколадова глазура

категория 0/5
1. В купа смесете брашното, бакпулвера и солта. В друга купа разбийте мекото масло със захарта с помощта на миксер, до пухкавост. Добавете киселото мляко и продължете разбиването.
2. Разбийте едно яйце в купичка и го добавете към разбиващата се смес. По същия начин добавете и останалите 2 яйца, едно по едно.
3. В купичка настържете кората на лимона и изтискайте сока му, добавете и ваниловия екстракт. Разбъркайте и добавете сместа към кексовото тесто и разбъркайте.
4. Намаслете дълбока квадратна форма и я постелете с хартия за печене. Изсипете кексовата смес и я изравнете, като тръскате формата. Печете тортата в предварително загрята фурна на 180 градуса 40 минути. Когато тестото се е отделило от стените, значи е изпечено. Може да проверите готовността на тортата и с дървена клечка.
5. За сиропа сложете в тенджерка водата, захарта, настърганата кора и сока на лимона и настърганото индийско орехче и оставете сместа да заври.
6. За шоколадовия ганаш сипете чипса в купа. Оставете сметаната да заври, на ниска температура и я излейте върху шоколадовия чипс. Разбъркайте докато той се разтопи. Може да използвате само тази смес за глазурата, но за повече блясък разбийте нарязаното на кубчета масло заедно с пудрата захар и бадемовия екстракт в кухненски робот. Добавете сместа към шоколадовия ганаш и разбъркайте до гладкост.
7. Нанесете сиропа върху изстиналата торта с помощта на четчица. След това изсипете шоколадовата глазура по средата на тортата и я разнесете по цялата и повърхност.
За деца:
да
За вегетарианци:
да
Рецепта на: Алекс Гуарнашели