Свързани предавания: Сладкишите на Франсишко МорейраГледайте Вторник, 18 февруари, 13:00 | Вторник, 18 февруари, 13:30

Начин на приготвяне:

1. За тестото разбийте яйцата със захарта и щипка сол с помощта на миксер. Сипете сметаната в касерола и настържете фино лимоновата кора върху нея. Загрейте леко и добавете на струйка към разбиващите се яйца. Пресейте брашното и бакпулвера. Добавете ги към сместа и продължете да разбивате. Пресипете малко от сместа в купичката с охладеното разтопено масло и разбъркайте. След това върнете обратно. Добавете рома и разбъркайте до хомогенност.

2. Напръскайте дъното и стените на форма с пружина (диаметър 24 см) с олио от спрей. Изсипете сместа във формата. Отгоре поръсете боровинките. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 25 минути. След изпичане оставете основата да изстине във формата.

3. За муса накиснете листовете желатин в купа със студена вода за 10 минути. Сипете 60 г лимонов сок в тенджерка и сипете изтискания желатин при него. Бъркайте докато сместа се загрее леко и желатинът се разтвори. Добавете останалите 60 г лимонов сок.

4. В друга тенджерка сипете водата и захарта. Сварете захарния сироп до температура от 123 градуса.

5. Разбийте белтъците с помощта на миксер. Добавете захарния сироп на тънка струйка без да спирате разбиването. След това, отново на тънка струйка, сипете и желатина, разтворен в лимонов сок. Разбивайте до получаването на плътен меренг. Добавете на порции битата сметана към меренга. Разбърквайте внимателно с помощта на шпатула.

6.  Изсипете лимоновия мус върху основата на тортата, направо във формата. Поставете в хладилник поне за 1 час.

7. Отстранете пружината на формата и украсете тортата с боровинки и поръсете по края с пудра захар.

 

Продукти

За тестото:

3 яйца размер L

200 г захар

щипка сол

90 г течна сметана (35% масленост)

1 резен лимонова кора

175 г рашно

12 г бакпулвер

60 г разтопено безсолно масло

30 г тъмен ром

125 г боровинки

 

За лимоновия мус:

120 г лимонов сок

4 листа желатин

90 г захар

25 мл вода

2 белтъка

250 г бита сметана (35% масленост)

 

За украса:

70 г боровинки

пудра захар

Свързани рецепти