Лимонова торта с лимонов мус и боровинки
Рецепта от: Франсишко Морейра
1. За тестото разбийте яйцата със захарта и щипка сол с помощта на миксер. Сипете сметаната в касерола и настържете фино лимоновата кора върху нея. Загрейте леко и добавете на струйка към разбиващите се яйца. Пресейте брашното и бакпулвера. Добавете ги към сместа и продължете да разбивате. Пресипете малко от сместа в купичката с охладеното разтопено масло и разбъркайте. След това върнете обратно. Добавете рома и разбъркайте до хомогенност.
2. Напръскайте дъното и стените на форма с пружина (диаметър 24 см) с олио от спрей. Изсипете сместа във формата. Отгоре поръсете боровинките. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 25 минути. След изпичане оставете основата да изстине във формата.
3. За муса накиснете листовете желатин в купа със студена вода за 10 минути. Сипете 60 г лимонов сок в тенджерка и сипете изтискания желатин при него. Бъркайте докато сместа се загрее леко и желатинът се разтвори. Добавете останалите 60 г лимонов сок.
4. В друга тенджерка сипете водата и захарта. Сварете захарния сироп до температура от 123 градуса.
5. Разбийте белтъците с помощта на миксер. Добавете захарния сироп на тънка струйка без да спирате разбиването. След това, отново на тънка струйка, сипете и желатина, разтворен в лимонов сок. Разбивайте до получаването на плътен меренг. Добавете на порции битата сметана към меренга. Разбърквайте внимателно с помощта на шпатула.
6. Изсипете лимоновия мус върху основата на тортата, направо във формата. Поставете в хладилник поне за 1 час.
7. Отстранете пружината на формата и украсете тортата с боровинки и поръсете по края с пудра захар.
Продукти
- За тестото:
- 3 яйца размер L
- 200 г захар
- щипка сол
- 90 г течна сметана (35% масленост)
- 1 резен лимонова кора
- 175 г брашно
- 12 г бакпулвер
- 60 г разтопено безсолно масло
- 30 г тъмен ром
- 125 г боровинки
- За лимоновия мус:
- 120 г лимонов сок
- 4 листа желатин
- 90 г захар
- 25 мл вода
- 2 белтъка
- 250 г бита сметана (35% масленост)
- За украса:
- 70 г боровинки
- пудра захар
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Джейми Оливър
Тиквени мъфини
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене