1. За тестото разбийте яйцата със захарта и щипка сол с помощта на миксер. Сипете сметаната в касерола и настържете фино лимоновата кора върху нея. Загрейте леко и добавете на струйка към разбиващите се яйца. Пресейте брашното и бакпулвера. Добавете ги към сместа и продължете да разбивате. Пресипете малко от сместа в купичката с охладеното разтопено масло и разбъркайте. След това върнете обратно. Добавете рома и разбъркайте до хомогенност.

2. Напръскайте дъното и стените на форма с пружина (диаметър 24 см) с олио от спрей. Изсипете сместа във формата. Отгоре поръсете боровинките. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 25 минути. След изпичане оставете основата да изстине във формата.

3. За муса накиснете листовете желатин в купа със студена вода за 10 минути. Сипете 60 г лимонов сок в тенджерка и сипете изтискания желатин при него. Бъркайте докато сместа се загрее леко и желатинът се разтвори. Добавете останалите 60 г лимонов сок.

4. В друга тенджерка сипете водата и захарта. Сварете захарния сироп до температура от 123 градуса.

5. Разбийте белтъците с помощта на миксер. Добавете захарния сироп на тънка струйка без да спирате разбиването. След това, отново на тънка струйка, сипете и желатина, разтворен в лимонов сок. Разбивайте до получаването на плътен меренг. Добавете на порции битата сметана към меренга. Разбърквайте внимателно с помощта на шпатула.

6.  Изсипете лимоновия мус върху основата на тортата, направо във формата. Поставете в хладилник поне за 1 час.

7. Отстранете пружината на формата и украсете тортата с боровинки и поръсете по края с пудра захар.

 

Продукти

  • За тестото:
  • 3 яйца размер L
  • 200 г захар
  • щипка сол
  • 90 г течна сметана (35% масленост)
  • 1 резен лимонова кора
  • 175 г брашно
  • 12 г бакпулвер
  • 60 г разтопено безсолно масло
  • 30 г тъмен ром
  • 125 г боровинки
  • За лимоновия мус:
  • 120 г лимонов сок
  • 4 листа желатин
  • 90 г захар
  • 25 мл вода
  • 2 белтъка
  • 250 г бита сметана (35% масленост)
  • За украса:
  • 70 г боровинки
  • пудра захар

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички