Лимонова торта "Принцесата и граховото зърно"

Лимонова торта "Принцесата и граховото зърно"

Начин на приготвяне:

1. За блатовете разбийте яйцата с помощта на миксер. Добавете захарта и солта и разбийте до пухкавост.
2. Добавете оризовото брашно и разбийте до хомогенност. Добавете фино смлените бадеми, разбийте. Малко по малко добавете предварително обелените и настъргани на фино ренде тиквички /ако са отделили много течност, отцедете я/ без да спирате разбиването.
3. Намаслете стените на три форми с подвижно дъно /диаметър 18 см/, а дъното им постелете с хартия за печене. Разделете сместа равномерно в трите форми и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 25 минути. След изпичане минете с нож по стените на формата и отстранете стените. Извадете блатовете и отстранете хартията. Охладете блатовете върху решетка за 30 минути.
4. За крема сипете белтъка в купа заедно с лимонтузуто, захарта и водата. Поставете купата на водна баня, на слаб огън, и разбъркайте. Разбийте с помощта на миксер до пяна. Дръпнете от котлона и продължете да разбивате още 3-4 минути, до образуването на твърда пяна. Оставете сместа да изстине добре.
5. в друга купа разбийте маслото с помощта на миксер. Добавете пудрата захар на порции, като спирате миксера. Разбийте до пухкавост. Добавете белтъците към маслената смес на няколко порции, като разбърквате с помощта на шпатула.
6. Намажете всеки блат с качествен купешки лимонов крем. Поставете ги един върху друг. Нанесете масления меренге крем върху тортата и загладете с помощта на палетен нож по цялата и повърхност.
7. Украсете тортата със захарни цветя и шушулка грах, направена от марципан. Охладете преди поднасяне.

Продукти

За блатовете:

  • 150 г захар
  • 4 яйца от свободно отглеждани кокошки
  • 300 г настъргани тиквички
  • 150 г фино смлени бадеми
  • 160 г оризово брашно
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • щипка сол
  • био лимона
  • настъргана кора

Допълнително:

  • 150 г лимонов крем
  • 1 с.л. лимонов сок
  • зелен марципан
  • захарни цветя

За крема:

  • 1 белтък
  • 100 г захар
  • 100 г пудра захар
  • 2 с.л. вода
  • 1 ч.л. лимонтузу
  • 50 г меко масло

Свързани рецепти