Лимонова торта Павлова

Лимонова торта Павлова

Начин на приготвяне:

1. За тортата може да използвате купешки лимонов крем /375 г/. Домашен крем се приготвя като сложите яйцата, жълтъците и захарта в тенджера или дълбок тиган с двойно дъно и ги разбиете. Добавете фино настърганата кора на лимоните, а след това и прецедения им сок. Добавете мекото масло, нарязано на малки кубчета и поставете съда върху котлона, на умерен огън. Бъркайте внимателно, докато сместа се сгъсти - около 5-7 минути. Дръпнете от огъня и пресипете в купа. Оставете крема да изстине напълно, като от време на време го разбърквате.
2. Запечете филираните бадеми в сух тиган до златисто. Оставете ги да изстинат.
3. За целувчената основа разбийте белтъците с помощта на миксер докато започнат да се образуват върхове. Добавете захарта, лъжица по лъжица, без да спирате разбиването. Разбивайте до втвърдяване на сместа. Добавете фино настърганата кора на лимоните и прецедения им сок. Добавете царевичното нишесте и разбъркайте в нимателно с помощта на шпатула.
4. Постелете голяма плоска тава с хартия за печене. Нанесете по малко от белтъчната смес в четирите края на листа хартия, за да залепне за тавата. Изсипете сместа по средата и я оформете в кръг /с дебелина 4-5 см/ с помощта на палетен нож. Поставете основата в предварително загрята фурна на 180 градуса. Намелете градусите на 150 и печете 1 час. След това отворете вратата на фурната и оставете целувката да изстине напълно вътре. Може да приготвите основата 1 ден предварително и да я съхранявате в кутия до сглобяването на тортата.
5. Разбийте сметаната до плътност с помощта на миксер. Охладете я.
6. Сглобете тортата 1 час преди да я поднесете. Обърнете целувчената основа наобратно и я поставете върху поднос. Върху нея изсипете лимоновия крем, като преди това сте го разбъркали. Разстелете крема по повърхността на основата с помощта на палетен нож. Върху него разстелете битата сметана. Поръсете със запечени филирани бадеми. Най-отгоре поръсете с фино настъргана лимонова кора.

Продукти

  • 6 белтъка
  • 375 г захар
  • 2.5 с.л. царевично нишесте
  • 2 био лимона
  • настъргана кора и сок
  • 50 г филирани бадеми
  • 300 мл течна сметана

За лимоновия крем:

  • 2 яйца
  • 2 жълтъка
  • 150 г захар
  • 100 г безсолно масло
  • 2 био лимона
  • настъргана кора и сок

Свързани рецепти