Лимонова торта
Рецепта от: Мери Бери
1. За захаросаните корички обелете кората на лимоните с помощта на белачка, на тънки лентички. Пуснете ги в тенджера с вряща вода и добавете половината захар. Варете коричките 1 минута. Прецедете ги и ги разстелете върху тавичка, постлана с хартия за печене. Поръсете с останалата захар и разбъркайте добре така, че по всяка коричка да полепне захар. Разстелете отново и поставете на топло и сухо място за 1 нощ. Ако не разполагате с време, поставете в предварително загрята фурна на 110 градуса за 30 минути.
2. За блатовете поставете 2 малки лимона или 1 голям в тенджерка и го покрийте с вода. Щом водата заври, гответе 20-30 минути, докато лимоните омекнат. Извадете ги и ги подсушете. Разрежете ги на две и отстранете семките им. Поставете лимоните в кухненски робот и ги смелете. ПРехвърлете ги в купа.
3. В кухненския робот сипете останалите съставки за блатовете - брашно, бакпулвер, захар, масло и яйца. Добавете и половинат от смлените лимони. Разбийте до хомогенност. Разпределете сместа в две кръгли форми, предварително намазнени и с хартия за печене на дъното. Печете блатовете в предварително загрята фурна на 180 градуса (160 с вентилатор) 30 минути. Извадете блатовете и ги оставете да изстинат за 5-10 минути във формите. След това ги извадете и ги охладете напълно върху решетки.
4. За крема разбийте пудрата захар и маслото в кухненски робот, до кремообразност. Добавете маскарпонето и разбийте отново. Накрая добавете останалите смлени лимони и разбийте.
5. Разрежете блатовете на две, по хоризонтал, с помощта на назъбен нож. Поставете първия блат върху поднос за торта иили голяма чиния и изсипете върху него 1/3 от крема. Разстелете го равномерно и покрийте с втория блат. Разстелете и върху него 1/3 от крема. Захлупете с трети блат. Разстелете останалия крем и захлупете с последния блат.
6. За глазурата сипете пудрата захар в купа и добавете постепенно лимоновия сок, като бъркате непрекъснато с помощта на тел.
7. Разстелете глазурата върху последния блат, като я оставите да се стече по тортата. Поръсете тортата със захаросани лимонови корички.
Продукти
- За лимоновите корички:
- 1 лимон с тънка кора
- 50 г захар
- За блатовете:
- 2 малки лимона с тънка кора
- 275 г меко масло
- 275 г захар
- 275 г брашно с набухвател
- 2 ч.л. бакпулвер
- 4 яйца от свободно отглеждани кокошки
- За крема:
- 50 г меко масло
- 175 г пудра захар
- 250 г маскарпоне
- За лимоновата глазура:
- 2 с.л. лимонов сок
- 175 г пудра захар
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Джейми Оливър
Тиквени мъфини
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене