1. За захаросаните корички обелете кората на лимоните с помощта на белачка, на тънки лентички. Пуснете ги в тенджера с вряща вода и добавете половината захар. Варете коричките 1 минута. Прецедете ги и ги разстелете върху тавичка, постлана с хартия за печене. Поръсете с останалата захар и разбъркайте добре така, че по всяка коричка да полепне захар. Разстелете отново и поставете на топло и сухо място за 1 нощ. Ако не разполагате с време, поставете в предварително загрята фурна на 110 градуса за 30 минути.

2. За блатовете поставете 2 малки лимона или 1 голям в тенджерка и го покрийте с вода. Щом водата заври, гответе 20-30 минути, докато лимоните омекнат. Извадете ги и ги подсушете. Разрежете ги на две и отстранете семките им. Поставете лимоните в кухненски робот и ги смелете. ПРехвърлете ги в купа.

3. В кухненския робот сипете останалите съставки за блатовете - брашно, бакпулвер, захар, масло и яйца. Добавете и половинат от смлените лимони. Разбийте до хомогенност. Разпределете сместа в две кръгли форми, предварително намазнени и с хартия за печене на дъното. Печете блатовете в предварително загрята фурна на 180 градуса (160 с вентилатор) 30 минути. Извадете блатовете и ги оставете да изстинат за 5-10 минути във формите. След това ги извадете и ги охладете напълно върху решетки.

4. За крема разбийте пудрата захар и маслото в кухненски робот, до кремообразност. Добавете маскарпонето и разбийте отново. Накрая добавете останалите смлени лимони и разбийте.

5. Разрежете блатовете на две, по хоризонтал, с помощта на назъбен нож. Поставете първия блат върху поднос за торта иили голяма чиния и изсипете върху него 1/3 от крема. Разстелете го равномерно и покрийте с втория блат. Разстелете и върху него 1/3 от крема. Захлупете с трети блат. Разстелете останалия крем и захлупете с последния блат.

6. За глазурата сипете пудрата захар в купа и добавете постепенно лимоновия сок, като бъркате непрекъснато с помощта на тел.

7. Разстелете глазурата върху последния блат, като я оставите да се стече по тортата. Поръсете тортата със захаросани лимонови корички.

Продукти

  • За лимоновите корички:
  • 1 лимон с тънка кора
  • 50 г захар
  • За блатовете:
  • 2 малки лимона с тънка кора
  • 275 г меко масло
  • 275 г захар
  • 275 г брашно с набухвател
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 4 яйца от свободно отглеждани кокошки
  • За крема:
  • 50 г меко масло
  • 175 г пудра захар
  • 250 г маскарпоне
  • За лимоновата глазура:
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 175 г пудра захар

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички