Начин на приготвяне:

1. За тестото сипете брашното, захарта и нарязаното на кубчета студено масло в кухненски робот. Разбъркайте докато се получат трохи. Добавете яйцето и разбъркайте отново.

2. Извадете тестото върху набрашнен плот и го омесете леко. Разточете го във формата на кръг. Прехвърлете го във форма с подвижно дъно (диаметър 20 см) и го притиснете добре по дъното и стените ѝ. Изрежете излишното тесто по краищата. Надупчете тестото с вилица. Постелете лист хартия за печене и върху нея изсипете зърна суров боб. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) 15 минути. След това отстранете хартията и зърната боб и печете още 5-7 минути, до златисто. Оставете основата да изстине.

3. За лимоновия крем сипете течната сметана в тенджерка заедно с пудрата захар и фино настърганата лимонова кора. Разбърквайте докато захарта се разтопи. Щом сместа заври, дръпнете от огъня и оставете леко да изстине, за около 5 минути. Добавете лимоновия сок и разбъркайте докато кремът се сгъсти.

4. Изсипете крема върху основата. Поставете в хладилник за най-малко 4 часа или 1 нощ.

5. Преди поднасяне украсете лимоновия тарт с пресни малини и поръсете с пудра захар.

Продукти

За тестото:

  • 175 г брашно
  • 75 г студено масло
  • 1 с.л. пудра захар
  • 1 яйце от свободни кокошки

 

За пълнежа:

  • 600 мл пълномаслена сметана
  • 150 г захар
  • 3 лимона, настъргана кора и сок

 

Допълнително:

  • пресни малини
  • пудра захар

Свързани рецепти