Лимонов тарт

©2019 FOX Networks Group Bulgaria
Лимонов тарт
Свързани предаванияНина Бабич: Моята френска пекарнаГледайте Събота 19 Октомври, 21:00 | Събота 19 Октомври, 21:30

Начин на приготвяне:

1. За тестото пресейте брашното в купата на миксера. Добавете маслото и солта. Разбийте на ниска скорост. Добавете захарта и отново разбийте, за да се смесят съставките. Прибавете ваниловия екстракт и жълтъците и разбийте на средна скорост за кратко.


2. Отделете тестото от стените на купата, увийте го в прозрачно фолио и го оставете да преседи една нощ (най-малко 2 часа) в хладилник. След това го разточете между 2 листа хартия за печене. В тава поставете силиконов килим, а отгоре лист хартия за печене. Сложете тестото в тавата и го охладете (в хладилник) за кратко. Изрежете квадрат от тестото с помощта на квадратен ринг за торта. По стените на ринга поставете ленти от изрязаното тесто. Охладете във фризер за 15 минути. Загрейте фурната на 160 градуса (без вентилатор). 

3. Покрийте тестото с хартия за печене, изсипете ориз върху нея и печете (сляпо печене) около 15 минути, докато тестото не придобие златистокафяв цвят. Отстранете хартията с ориза и допечете още 5 минути. Оставете да се охлади. 

4. За лимоновия крем сложете маслото и захарта в купата на миксера, разбивайте 4-5 минути, докато не се получи кремообразна смес. Залейте 4 г желатин със студена вода и оставете около 15 минути да набъбне. В купата с маслото, при постоянно разбиване,добавете яйцата, едно по едно. Сместа трябва да стане хомогенна, затова разбивайте още 1-2 минути. Добавете лимоновия сок и щипка сол. Не се притеснявайте, ако сместа стане на гранули. 
 
5. Прехвърлете сместа в тенджера и сложете на тих огън. Щом маслото се разтопи, усилете огъня. След като сместа заври, оставете крема на тих огън, около минута, без да спирате да бъркате. Свалете крема от котлона, добавете желатина и бъркайте, докато той не се разтвори напълно. Прехвърлете в друг съд и оставете да се изстуди. 

6. За крема от лайм загрейте фурната на 150 градуса (без вентилатор). В купата на миксера сипете кондензираното мляко и жълтъците. Разбивайте, докато се получи гладка смес. Добавете сока от лайм и разбивайте, докато сместа не стане гладка. 

7. Изсипете сместа в изпечената кора на тарта. Печете 5-6 минути. В средата кремът трябва да е леко недопечен и да се мърда при разклащане на формата. Приберете в хладилника. 

8. За меренга сложете белтъците и захарта в купа. Поставете купата върху тенджера с вода на умерен огън и не спирайте да бъркате до разтопяването на захарта. Продължете да разбивате сместа докато тя достигне температура от 65-68 градуса. Махнете купата от водната баня. Разбивайте сместа в миксера, докато купата не се охлади. 

8. Сложете крема от лимон и швейцарски меренг в шприцове с накрайник 1А. Украсете тарта, като оформяте розички от меренга и крема, като ги редувате. Накрая поръсете с настъргана кора от лайм.

Продукти

За тестото:

  • 325 г брашно
  • 175 г меко масло
  • 3 г фина морска сол
  • 110 г пудра захар
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 5 жълтъка

За лимоновия крем:

  • 250 г захар
  • 115 г меко масло
  • 4 г желатин
  • 4 яйца
  • 120 г лимонов сок
  • щипка сол

За крема от лайм:

  • 400 г подсладено кондензирано мляко
  • 3 жълтъка
  • 114 г сок от лайм

За меренга:

  • 170 г белтъци
  • 250 г захар
  • щипка сол

Свързани рецепти