Лимонов сладкиш с полента
Рецепта от: Донал Скиан
1. Намажете с масло дъното и стените на форма с пружина (диаметър 20 см) и постелете хартия за печене на дъното.
2. В купа сипете нарязаното на кубчета масло със стайна температура и захарта. Разбийте с помощта на миксер, до пухкавост. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате след всяко. Добавете полентата, бадемовото брашно и бакпулвера. Разбийте отново. Добавете 2/3 от фино настърганата лимонова кора, добавете лимончело и щипка сол. Разбъркайте до хомогенност.
3. Пресипете сместа във формата и я изравнете. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 40 минути или докато клечката, с която проверявате, излезе чиста. Оставете сладкиша да изстине във формата за 10 минути. След това го извадете, отстранете хартията за печене от дъното му и го охладете напълно върху решетка.
4. За сиропа сипете лимоновия сок, лимончелото и захарта в тенджерка. Оставете сместа да кипне и разбъркайте докато захарта се разтопи.
5. Поставете сладкиша върху поднос и го надупчете с помощта на дървено шишче. Залейте сладкиша със сиропа, лъжица по лъжица. Оставете сиропа да попие. Поръсете с пудра захар и останалата настъргана лимонова кора.
Продукти
- 200 г бадемово брашно
- 100 г царевичен грис (полента)
- 1 пълна ч.л. бакпулвер
- 225 г захар
- 225 г масло
- 3 големи яйца
- 6 с.л. ликьор Лимончело
- 3 големи органични лимони, настъргана кора
- За сиропа:
- 2 лимона, сок
- 3 с.л. захар
- 3 с.л. ликьор Лимончело
- За сервиране:
- заквасена сметана
- пудра захар
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Ненад Великович
Мини тартове с вишни
Рецепти Миниторта с шоколад и мандарини
Рецепти Кокосови сладки за закуска