Лимонов паунд кейк

Лимонов паунд кейк

Начин на приготвяне:

1. Разбийте мекото масло със захарта на пухкав крем. Добавете яйцата едно по едно, като продължавате да бъркате. Добавете ваниловия екстракт и настърганата лимонова кора.
2. Пресейте брашното в купата при останалите продукти. Разбъркайте внимателно на ръка докато брашното се поеме напълно.
3. Намаслете правоъгълна дълбока тавичка и я постелете с хартия за печене. Изсипете сместа и я загладете. Печете кекса в предварително загрята фурна 40-50 минути.
4. За глазурата разбийте на ръка маслото с пудрата захар, лимоновия сок и настърганата лимонова кора. Ако сместа е гъста, добавете още малко лимонов сок.
5. След като изпечения кекс леко изстине, извадете го от тавичката и го намажете с глазурата. Преди поднасяне нарежете кекса на квадратчета.
Съвет: Кексът може да се съхранява във фризер. Съответно може да приготвите една или повече дози от него.

Продукти

  • 250 г брашно с набухвател
  • 250 г захар
  • 250 г масло
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 4 големи яйца
  • 2 ч.л. настъргана лимонова кора

За глазурата:

  • 75 г меко масло
  • 1 ч.ч. пудра захар
  • лимонов сок
  • настъргана лимонова кора

Свързани рецепти