Лимонов пай
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. За тестото затоплете леко млякото в тенджерка. Щом го дръпнете от котлона, добавете захарта и сухата мая. Разбъркайте.
2. Сипете брашното върху плота и направете кладенче в него. В кладенчето сложтее мекото масло, жълтъка и млякото с маята и захарта. Смесете първо продуктите в кладенчето и постепенно омесете гладко тесто. Поставете тестото в набрашнена купа и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете го да втаса за 30 минути на топло.
3. За лимоновия мармалад измийте много добре лимоните /най-добре използвайте био лимони/ и ги сложете в тенджера с вода. Варете ги на слаб огън 2 часа. След това ги извадете и ги оставете да изстинат. Отрежете краищата им и ги нарежете на ситно, като отстранявате семките. Сложете нарязаните лимони в тенджера и добавете захарта. Оставете ги да врат 10-15 минути. Оставете мармалада да изстине добре.
4. Разточете тестото върху набрашнен плот на голям кръг с дебелина 0.5 см. Намаслете плитка форма за пай и пренесете тестото в нея. напаснете по дъното и стените и изрежете излишното. Надупчете тестото по дъното на формата. Поставете парче хартия за печене върху тестото и изсипете в него 2 шепи зърна боб, за т. нар. "сляпо печене". Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса 15 минути. След това махнете хартията и боба и печете още 10 минути.
5. За лимоновия крем накиснете желатина в студена вода за 10-15 минути. Сипете яйцата и захарта в купа и ги разбийте на водна баня. Добавете фино настърганата кора на лимоните, а след това и сока им, през цедка. Продължете да разбивате докато сместа се сгъсти. Дръпнете от котлона и щом леко поизстине, добавете изтискания желатин. Разбъркайте докато той се разтопи.
6. Извадете изстиналата основа на пая и я поставете върху поднос. Сипете изстиналия лимонов мармалад върху него и го разстелете. С помощта на черпак сипете лимоновия крем върху мармалада. Поставете пая или в хладилник за 30 минути, или във фризер - за 10.
7. Разбийте сметаната със захарта с помощта на миксер. Пресипете я в шприц с гладък накрайник и я охладете в хладилник. Обелете портокалите и ги разделете на резени, като премахвате ципата им.
8. Подредете резените портокали по външния край на охладения пай. Шприцовайте топки от бита сметана от вътрешната страна на резените портокали. Украсете с листа мента.
2. Сипете брашното върху плота и направете кладенче в него. В кладенчето сложтее мекото масло, жълтъка и млякото с маята и захарта. Смесете първо продуктите в кладенчето и постепенно омесете гладко тесто. Поставете тестото в набрашнена купа и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете го да втаса за 30 минути на топло.
3. За лимоновия мармалад измийте много добре лимоните /най-добре използвайте био лимони/ и ги сложете в тенджера с вода. Варете ги на слаб огън 2 часа. След това ги извадете и ги оставете да изстинат. Отрежете краищата им и ги нарежете на ситно, като отстранявате семките. Сложете нарязаните лимони в тенджера и добавете захарта. Оставете ги да врат 10-15 минути. Оставете мармалада да изстине добре.
4. Разточете тестото върху набрашнен плот на голям кръг с дебелина 0.5 см. Намаслете плитка форма за пай и пренесете тестото в нея. напаснете по дъното и стените и изрежете излишното. Надупчете тестото по дъното на формата. Поставете парче хартия за печене върху тестото и изсипете в него 2 шепи зърна боб, за т. нар. "сляпо печене". Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса 15 минути. След това махнете хартията и боба и печете още 10 минути.
5. За лимоновия крем накиснете желатина в студена вода за 10-15 минути. Сипете яйцата и захарта в купа и ги разбийте на водна баня. Добавете фино настърганата кора на лимоните, а след това и сока им, през цедка. Продължете да разбивате докато сместа се сгъсти. Дръпнете от котлона и щом леко поизстине, добавете изтискания желатин. Разбъркайте докато той се разтопи.
6. Извадете изстиналата основа на пая и я поставете върху поднос. Сипете изстиналия лимонов мармалад върху него и го разстелете. С помощта на черпак сипете лимоновия крем върху мармалада. Поставете пая или в хладилник за 30 минути, или във фризер - за 10.
7. Разбийте сметаната със захарта с помощта на миксер. Пресипете я в шприц с гладък накрайник и я охладете в хладилник. Обелете портокалите и ги разделете на резени, като премахвате ципата им.
8. Подредете резените портокали по външния край на охладения пай. Шприцовайте топки от бита сметана от вътрешната страна на резените портокали. Украсете с листа мента.
Продукти
- За тестото:100 мл прясно мляко 2 с.л. захар 1 пакетче суха мая 200 г брашно 30 г масло 1 жълтъкЗа лимоновия мармалад:3 лимона 300 г захарЗа лимоновия крем:2 листа желатин 3 яйца 150 г захар 2 лимона 60 г маслоЗа гарниране:200 мл течна сметана 30 г захар 4 портокала 2 стръка мента
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Торта за принцеси
Рецепти Рудолф ван Веен
Шоколадови пайчета с розмарин
Рецепти Рудолф ван Веен
Супа с кафяв боб и печена чушка
Рецепти Рудолф ван Веен
Базелска торта
Рецепти Рудолф ван Веен
Хлебен пудинг с ябълки
Рецепти Рудолф ван Веен
Ябълкови бухтички
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шам-фъстък и пълнеж от червени плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Морковен чийзкейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Флъфърнътери