Лимонов пай с меренг
Рецепта от: Джъстин Скофийлд
1. За тестото сипете брашното, нарязаното на малки кубчета студено масло и жълтъка в кухненски робот и разбъркайте до получаването на маслени трохи. Добавете водата и разбъркайте до образуването на топка тесто. Извадете тестото върху набрашнен плот и леко го омесете. Оформете го на плосък кръг и го увийте в прозрачно фолио. Поставете в хладилник за 30 минути.
2. Разточете тестото в кръг с дебелина 0-5 см. Прехвърлете го във форма за пай (диаметър 21 см) и го притиснете по дъното и стените. Изрежете излишното тесто по краищата. Надупчете дъното с вилица. Поставете формата в хладилник за 15 минути. След това поставете лист хартия за печене върху тестото и върху него сипете сурови зърна боб или ориз. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 20-25 минути. Отстранете хартията със зърната и печете още 15 минути, до бледозлатисто.
3. За лимоновия крем сипете захарта в купа и добавете заревичното нишесте. Разбъркайте. Добавете яйцата и разбъркайте енергично. Настържете фино кората на лимоните, а след това изтискайте сока им. Добавете лимоновата кора и сок в сместа и разбъркайте. Пресипете сместа в тенджерка и включете котлона на ниска температура. Разбърквайте докато кремът се сгъсти. Добавете маслото и разбъркайте докато то се разтопи. Дръпнете крема от огъня и го пресипете в стъклена купа като го прецедите. Щом кремът изстине, покрийте с прозрачно фолио и поставете в хладилник.
4. За меренга разбийте белтъците с помощта на миксер до получаването на сняг. Започнете да добавяте захарта, лъжица по лъжица, при непрекъснато разбъркване. Бийте белтъците до получаването на твърд сняг.
5. Прехвърлете лимоновия крем в пош. Шприцовайте го на дъното на основата от маслено тесто, с кръгови движения. Отгоре сипете меренга с помощта на лъжица, като оформитевдлъчнатини с връхчета. Обгорете меренга с газова горелка.
Продукти
- За лимоновия крем:
- 6 яйца
- 525 г захар
- 12 г царевично нишесте
- 4 лимона
- 60 г масло
- За тестото:
- 500 г брашно
- 250 г студено масло
- 1 жълтък
- 2 с.л. студена вода
- За меренга:
- 4 белтъка
- 1 ч.ч. захар
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Джейми Оливър
Шоколадова пица калцоне
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Ненад Великович
Мини тартове с вишни
Рецепти Миниторта с шоколад и мандарини