1. Разбийте мекото масло със захарта с помощта на миксер, до получаването на пухкава и гладка смес.

2. Разбийте яйцата в купичка. Добавете ги на струйка към маслената смес, без да спирате разбиването.

3. В купа смесете брашното, бадемовото брашно и бакпулвера. В по-малка купичка смесете, фино настърганата лимонова кора и нарязаните листенца мащерка. Добавете към сместа с масло и яйца първо лимоновата кора и мащерката, а след това и сухите съставки, малко по малко.

4. Намаслете дъното и стените на 2 малки форми за хляб (450 г) и ги постелете с хартия за печене. Разпределете сместа в тях. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса 25 минути.

5. За сиропа сипете лимоновия сок в тенджерка зедно със захарта и леко счуканите в хаванче листенца мащерка и я поставете на умерен огън. Разбъркайте докато захарта се разтвори.

6. Щом извадите изпечените кейкове от фурната, набучете ги с дървен шиш. Залейге със сироп, лъжфица по лъжица. Оставете кейковете да изстинат и да поемат сиропа.

7. Поднесете парче лимонов кекс с мащерка с лъжица пълномаслено кисело мляко.

Продукти

  • За кейка:
  • 200 г масло
  • 200 г захар
  • 100 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 100 г бадемово брашно
  • 4 яйца от свобдно отглеждани кокошки
  • 1 лимон, настъргана кора
  • 1 ч.л. листенца прясна мащерка
  • За сиропа:
  • 4 с.л. захар
  • 2 лимона, сок
  • 1/2 ч.л. листенца прясна мащерка

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички