Лимонов кейк с мащерка
Рецепта от: Найджъл Слейтър
1. Разбийте мекото масло със захарта с помощта на миксер, до получаването на пухкава и гладка смес.
2. Разбийте яйцата в купичка. Добавете ги на струйка към маслената смес, без да спирате разбиването.
3. В купа смесете брашното, бадемовото брашно и бакпулвера. В по-малка купичка смесете, фино настърганата лимонова кора и нарязаните листенца мащерка. Добавете към сместа с масло и яйца първо лимоновата кора и мащерката, а след това и сухите съставки, малко по малко.
4. Намаслете дъното и стените на 2 малки форми за хляб (450 г) и ги постелете с хартия за печене. Разпределете сместа в тях. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса 25 минути.
5. За сиропа сипете лимоновия сок в тенджерка зедно със захарта и леко счуканите в хаванче листенца мащерка и я поставете на умерен огън. Разбъркайте докато захарта се разтвори.
6. Щом извадите изпечените кейкове от фурната, набучете ги с дървен шиш. Залейге със сироп, лъжфица по лъжица. Оставете кейковете да изстинат и да поемат сиропа.
7. Поднесете парче лимонов кекс с мащерка с лъжица пълномаслено кисело мляко.
Продукти
- За кейка:
- 200 г масло
- 200 г захар
- 100 г брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 100 г бадемово брашно
- 4 яйца от свобдно отглеждани кокошки
- 1 лимон, настъргана кора
- 1 ч.л. листенца прясна мащерка
- За сиропа:
- 4 с.л. захар
- 2 лимона, сок
- 1/2 ч.л. листенца прясна мащерка
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Ненад Великович
Мини тартове с вишни
Рецепти Миниторта с шоколад и мандарини
Рецепти Кокосови сладки за закуска