Лимонов чийзкейк с мандарини
Рецепта от: Рудолф ван Веен

1. За блата разбийте белтъците с 1/4 от захарта с помощта на миксер. В тенджерка сипете прясно изтискания сок от мандарини с останалата захар и разбъркайте. Оставете сместа да кипне и да достигне 104 градуса. Дръпнете сиропа от огъня и го налейте на тънка струйка към белтъците, като увеличите скоростта на разбиване. Разбивайте белтъците до получаване на твърди върхове.
2. В друга купа, с помощта на тел, разбийте жълтъците. Добавете ги към разбитите белтъци и разбъркайте внимателно с помощта на шпатула. Добавете брашното и разбъркайте внимателно, до хомогенност. Постелете голяма, плоска тава с хартия за печене и разстелете сместа по цялата и повърхност, с дебелина около 0.5 см, с помощта на палетен нож. Печете блата в предварително загрята фурна на 220 градуса 8 минути. Оставете го да изстине.
3. Обърнете наобратно изстиналия блат и отстранете хартията за печене. С помощта на ринг с диаметър 24 см изрежете кръг от блата. С помощта на линийка и нож за пица изрежете две ленти с дебелина 3 см. Поставете ринга върху поднос. Намаслете го от вътрешната му страна и поставете лента твърд целофан. Напаснете по цялата му обиколка ленти блат, като я изрязвате с ножица и я поставяте със светлата страна навън. После поставете дъното на чийзкейка.
4. За лимоновия мус накиснете желатина в студена вода за 10 минути. Разбийте сметаната до плътността на кисело мляко. Сложете желатина без да го изтисквате в тенджерка и го затоплете, като бъркате непрекъснато. Внимавайте течността да не заври. Добавете настърганата фино кора на лимона, а след това и сока му. Дръпнете сместа от огъня и добавете малко извара към нея, като разбърквате енергично докато сместа поизстине. Изсипете цялата смес към останалата извара и разбъркайте продължително. Накрая добавете сместа с извара и желатин към битата сметана и разбъркайте с помощта на шпатула. Веднага изсипете муса върху основата на чийзкейка и го заравнете. Поставете чийзкейка в хладилник за 3 часа.
5. Обелете мандарините и отделете резените им един от друг. Накиснете желатина в студена вода за 10-15 минути. В тенджерка сипете водата, захарта и лимоновия сок за желето и разбъркайте докато захарта се разтопи. Добавете сладкото от кайсии и изтискания желатин. Разбъркайте и дръпнете от котлона.
6. Извадете чийзкейка от хладилника и го поставете върху поднос. Извадете ринга. Подредете резените мандарини в една посока, в редове, като започнете отвън навътре. В най-вътрешното кръгче, което ще се образува, поставете нарязани на парченца мандарини, а не цели резени, зад а може да се реже чийзкейка на триъгълни парчета. Намажете мандарините с желе, с помощта на четка. Отстранете целофановата лента.
2. В друга купа, с помощта на тел, разбийте жълтъците. Добавете ги към разбитите белтъци и разбъркайте внимателно с помощта на шпатула. Добавете брашното и разбъркайте внимателно, до хомогенност. Постелете голяма, плоска тава с хартия за печене и разстелете сместа по цялата и повърхност, с дебелина около 0.5 см, с помощта на палетен нож. Печете блата в предварително загрята фурна на 220 градуса 8 минути. Оставете го да изстине.
3. Обърнете наобратно изстиналия блат и отстранете хартията за печене. С помощта на ринг с диаметър 24 см изрежете кръг от блата. С помощта на линийка и нож за пица изрежете две ленти с дебелина 3 см. Поставете ринга върху поднос. Намаслете го от вътрешната му страна и поставете лента твърд целофан. Напаснете по цялата му обиколка ленти блат, като я изрязвате с ножица и я поставяте със светлата страна навън. После поставете дъното на чийзкейка.
4. За лимоновия мус накиснете желатина в студена вода за 10 минути. Разбийте сметаната до плътността на кисело мляко. Сложете желатина без да го изтисквате в тенджерка и го затоплете, като бъркате непрекъснато. Внимавайте течността да не заври. Добавете настърганата фино кора на лимона, а след това и сока му. Дръпнете сместа от огъня и добавете малко извара към нея, като разбърквате енергично докато сместа поизстине. Изсипете цялата смес към останалата извара и разбъркайте продължително. Накрая добавете сместа с извара и желатин към битата сметана и разбъркайте с помощта на шпатула. Веднага изсипете муса върху основата на чийзкейка и го заравнете. Поставете чийзкейка в хладилник за 3 часа.
5. Обелете мандарините и отделете резените им един от друг. Накиснете желатина в студена вода за 10-15 минути. В тенджерка сипете водата, захарта и лимоновия сок за желето и разбъркайте докато захарта се разтопи. Добавете сладкото от кайсии и изтискания желатин. Разбъркайте и дръпнете от котлона.
6. Извадете чийзкейка от хладилника и го поставете върху поднос. Извадете ринга. Подредете резените мандарини в една посока, в редове, като започнете отвън навътре. В най-вътрешното кръгче, което ще се образува, поставете нарязани на парченца мандарини, а не цели резени, зад а може да се реже чийзкейка на триъгълни парчета. Намажете мандарините с желе, с помощта на четка. Отстранете целофановата лента.
Продукти
- За блата:200 мл сок от мандарини 160 г захар 3 белтъка 5 жълтъка 100 г брашноЗа лимоновия мус:4 листа желатин 1 лимон настъргана кора и сок 320 г извара 400 мл течна сметана 80 г захарЗа желето:2 листа желатин 1 лимон сок 100 мл вода 100 г захар 140 г сладко от кайсииДопълнително:8 мандарини
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Торта за принцеси
Рецепти Рудолф ван Веен
Шоколадови пайчета с розмарин
Рецепти Рудолф ван Веен
Супа с кафяв боб и печена чушка
Рецепти Рудолф ван Веен
Базелска торта
Рецепти Рудолф ван Веен
Хлебен пудинг с ябълки
Рецепти Рудолф ван Веен
Ябълкови бухтички
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шам-фъстък и пълнеж от червени плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Морковен чийзкейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Флъфърнътери