Лимонадени кексчета
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. Загрейте фурната на 180⁰С. Поставете хартиени кошнички в гнездата на форма за мъфини.
2. Пресейте брашното и бакпулвера в голяма купа. Добавете захарта, солта и куркумата и разбъркайте докато се смесят добре. Налейте млякото и олиото и разбийте яйцето. Настържете лимоновата кора фино и изтискайте лимоновия сок. Разбъркайте добре с шпатула, докато получите гладка и еднородна смес.
3. Разпределете тестото в хартиените кошнички, с помощта на лъжица за сладолед, като пълните не повече от ¾ от обема им. Поставете формата в средата на фурната и печете кексчетата 25 минути. След изваждане ги оставете да се охладят напълно.
4. За глазурата пасирайте малините на пюре. В купа разбъркайте жълтъците със захарта, брашното и малко студено малиново пюре до получаването на паста. Поставете останалото малиново пюре в съд върху котлона и го оставете да заври. Изсипете горещото пюре върху сместа от жълтъци като разбърквате енергично. Пресипете сместа отново в съда и поставете върху огъня. Оставете да заври на слаб огън като бъркате през цялото време. Варете крема 2 минути, а след това го изсипете в голяма чиния, предварително изплакната със студена вода. Оставете да се охлади до стайна температура.
5. Разбийте маслото до пухкавост с помощта на миксер. Добавете малиновия крем и разбивайте в продължение на 10 минути, докато се получи мек и въздушен крем. Пресипете в пош с назъбен накрайник.
6. Издълбайте леко горната част на кексчетата с помощта на чаена лъжичка. Напълнете дупките със сладко от ягоди. Шприцовайте обилно количество малинов крем върху всяко кексче. Разрежете сламките наполовина. Нарежете 12 филийки лимон. Украсете кексчетата с пресни малини, листенца мента, резен лимон и сламка.
Продукти
- 200 г брашно
- 7 г бакпулвер
- 200 г захар
- щипка сол
- щипка куркума (по избор)
- 160 мл прясно мляко
- 60 мл слънчогледово олио
- 1 яйце
- 1 лимон
- За глазурата:
- 2 жълтъка
- 100 г захар
- 1 пълна с.л. брашно
- 250 г малини
- 250 г масло, на стайна температура
- Допълнително:
- ¼ буркан сладко от ягоди
- 6 дебели сламки
- 12 пресни малини
- 1 лимон
- листа прясна мента
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Джейми Оливър
Тиквени мъфини
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене