Лимонадени кексчета

Лимонадени кексчета
Предаване: Пекарната на Рудолф: Малките пекариГледайте в: Вторник, 18 май от 13:00 | Вторник, 18 май от 13:30

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180⁰С. Поставете хартиени кошнички в гнездата на форма за мъфини.

2. Пресейте брашното и бакпулвера в голяма купа. Добавете захарта, солта и куркумата и разбъркайте докато се смесят добре. Налейте млякото и олиото и разбийте яйцето. Настържете лимоновата кора фино и изтискайте лимоновия сок. Разбъркайте добре с шпатула, докато получите гладка и еднородна смес.

3. Разпределете тестото в хартиените кошнички, с помощта на лъжица за сладолед, като пълните не повече от ¾ от обема им. Поставете формата в средата на фурната и печете кексчетата 25 минути. След изваждане ги оставете да се охладят напълно.

4. За глазурата пасирайте малините на пюре. В купа разбъркайте жълтъците със захарта, брашното и малко студено малиново пюре до получаването на паста. Поставете останалото малиново пюре в съд върху котлона и го оставете да заври. Изсипете горещото пюре върху сместа от жълтъци като разбърквате енергично. Пресипете сместа отново в съда и поставете върху огъня. Оставете да заври на слаб огън като бъркате през цялото време. Варете крема 2 минути, а след това го изсипете в голяма чиния, предварително изплакната със студена вода. Оставете да се охлади до стайна температура.

5. Разбийте маслото до пухкавост с помощта на миксер. Добавете малиновия крем и разбивайте в продължение на 10 минути, докато се получи мек и въздушен крем. Пресипете в пош с назъбен накрайник.

6. Издълбайте леко горната част на кексчетата с помощта на чаена лъжичка. Напълнете дупките със сладко от ягоди. Шприцовайте обилно количество малинов крем върху всяко кексче. Разрежете сламките наполовина. Нарежете 12 филийки лимон. Украсете кексчетата с пресни малини, листенца мента, резен лимон и сламка.

Продукти

 

  • 200 г брашно
  • 7 г бакпулвер
  • 200 г захар
  • щипка сол
  • щипка куркума (по избор)
  • 160 мл прясно мляко
  • 60 мл слънчогледово олио
  • 1 яйце
  • 1 лимон

 

За глазурата:

  • 2 жълтъка
  • 100 г захар
  • 1 пълна с.л. брашно
  • 250 г малини
  • 250 г масло, на стайна температура

 

Допълнително:

  • ¼ буркан сладко от ягоди
  • 6 дебели сламки
  • 12 пресни малини
  • 1 лимон
  • листа прясна мента

Свързани рецепти