Лимбургски пай с малини и орехи
1. За нугатина карамелизирайте захарта в съд с дълга дръжка, като я сипвате на порции. Щом захарта се разтопи и придобие тъмен карамелен цвят, добавете целите орехови ядки и разбъркайте, за да се овалят в карамела. Разстелете сместа върху лист хартия за печене и оставете да се втвърди.
2. За тестото затоплете леко прясното мляко. Поръсете сухата мая върху него и разбъркайте. Дръпнете от огъня.
3. Изсипете брашното върху плота и направете кладенче в него. В кладенчето сипете млякото с маята, маслото, солта, захарта и жълтъка. Разбъркайте първо продуктите в кладенчето и постепенно омесете гладко и еластично тесто. Увийте го в прозрачно фолио и го оставете да втаса за 30 минути.
4. Разточете тестото върху набрашнен плот на лист с дебелина 5 мм. намаслете добре плитка форма за пай /диаметър 32 см/ и прехвърлете тестото в нея. завийте навътре тестото по краищата. Надупчете го с вилица.
5. За франджипана разбийте мекото масло с помощта на миксер. След това добавете бадемовата паста, като я накъсвате на парченца. Щом сместа стане хомогенна, добавете яйцата едно по едно, без да спирате да разбивате.
6. Разстелете пухкавия франджипан върху тестото. Печете пая в предварително загрята фурна на 190 градуса 20 минути.
7. Разбийте сметаната с ваниловата захар до пухкавост. Охладете я и я прехвърлете в шприц с гладък накрайник.
8. Начупете нугатина и го смелете в блендер фино.
9. С помощта на четка намажете добре изстиналия пай с кайсиев конфитюр. Поръсете нугатина по цялата повърхност на пай. След това шприцовайте плътен пласт от сметана, като правите спираловидни движения. Най-отгоре подредете малините една до друга.

Продукти

  • За тестото:7 г суха мая 200 г брашно щипка сол 30 г масло 2 с.л. захар 1 жълтъкЗа франджипана:100 г масло 500 г бадемова паста 2 яйцаЗа нугатина:125 г захар 125 г орехиДопълнително:2 с.л. кайсиев конфитюр 50 мл течна сметана 2 с.л. ванилова захар 750 г малини

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички