Лиманда /камбала/ по средиземноморски

Лиманда /камбала/ по средиземноморски

Начин на приготвяне:

1. Сложете почистените цели риби върху парче хартия за печене. С остър нож направете повърхностни разрези от двете страни на рибата, през 2 см. Овкусете я със сол и черен пипер, поръсете с малко ситно нарязан магданоз и настъргана лимонова кора. Хубаво втрийте подправките в кожата на рибата.
2. Загрейте добре голям тиган на среден огън. Сипете около 1 с.л. зехтин и поставете слайсовете бекон да се запържат до хрупкавост. Добавете и кедровите ядки. Извадете бекона и ядките в чиния.
3. В същия тиган поставете двете риби. Щом придобият златист цвят от долната страна, ги обърнете. Добавете разрязаните на половинки чери доматчета, целите маслини, без костилките и останалия магданоз. Разтръскайте хубаво тигана и пържете още 3-4 минути. Накрая изтискайте сока на лимона, разтръскайте и дръпнете от огъня.
Общо на рибата и трябват 6-7 минути. За да проверите дали рибата е готова, набучете я с вилица в най-дебелата и част и ако се изважда без проблем, рибата е готова.
4. В купа сложете смес от зелени салати - радичио, айсберг, рукола, цикория и ги овкусете със сол, балсамов оцет и зехтин. Разбъркайте хубаво с ръце.

Продукти

 

  • 2 лиманди
  • зехтин
  • 4 слайса пушен бекон или панчета
  • 1 с.л. кедрови ядки
  • сол и черен пипер
  • 1 връзка магданоз
  • 1 лимон
  • настъргана кора и сок
  • 8 чери доматчета
  • 1 шепа черни маслини
  • 150 г микс от зелени салати
  • балсамов оцет

Свързани рецепти