Това е автентична рецепта за хлебчета от Лигурия. Приготвят се в специален уред, но ако не разполагате с такъв, ги изпечете в тиган. Сервират се пълнени с колбаси и сирена.

Продукти

  • 7 г суха мая
  • 150 мл топла вода
  • 2 ½ с.л. прясно мляко
  • 275 г брашно
  • 3 с.л. зехтин екстра върджин
  • 1 ч.л. морска сол
  • За гарниране:
  • прошуто, салам, мортадела, качаторино
  • моцарела, пекорино с чили
  • маринован артишок

Начин на приготвяне:

  • 1. В купичка смесете маята, прясното мляко и водата и разбъркайте. Оставете за 5 минути. Сипете брашното в голяма купа и добавете сместа с маята и разбъркайте. Добавете зехтина и солта и разбъркайте. Извадете тестото върху набрашнен плот и месете с натиск в продължение на 5-8 минути, докато тестото стане гладко и еластично. Оформете на топка и поставете в предварително намазнена купа. Покрийте с кърпа и оставете да втаса за 2 часа.
  • 2. Разточете или разтеглете тестото с ръце в правоъгълна форма с дебелина 1 см. Поставете го в тава, постлана с хартия за печене. С помощта на рингове (диаметър 8-10 см) изрежете кръгчета. Подредете кръгчетата в тавата, покрийте ги с кърпа и ги оставете да втасат за 30 минути.
  • 3. Ако не разполагате със специален уред за печене на лигурийските хлебчета, използвайте тиган двойно дъно (най-добре незалепващо) и капак. Загрейте тигана или уреда за 3-4 минути на умерен огън. Печете хлебчетата по 2-3 наведнъж, по 3 минути от всяка страна. Те трябва да се надуят при печенето.
  • 4. Разрежете топлите хлебчета по средата, по хоризонтал и напълнете с месо и сирене по ваш вкус.

Свързани рецепти

Виж всички