Лигурийски хлебчета
Рецепта от: Силвия Колока
Това е автентична рецепта за хлебчета от Лигурия. Приготвят се в специален уред, но ако не разполагате с такъв, ги изпечете в тиган. Сервират се пълнени с колбаси и сирена.
Продукти
- 7 г суха мая
- 150 мл топла вода
- 2 ½ с.л. прясно мляко
- 275 г брашно
- 3 с.л. зехтин екстра върджин
- 1 ч.л. морска сол
- За гарниране:
- прошуто, салам, мортадела, качаторино
- моцарела, пекорино с чили
- маринован артишок
Начин на приготвяне:
- 1. В купичка смесете маята, прясното мляко и водата и разбъркайте. Оставете за 5 минути. Сипете брашното в голяма купа и добавете сместа с маята и разбъркайте. Добавете зехтина и солта и разбъркайте. Извадете тестото върху набрашнен плот и месете с натиск в продължение на 5-8 минути, докато тестото стане гладко и еластично. Оформете на топка и поставете в предварително намазнена купа. Покрийте с кърпа и оставете да втаса за 2 часа.
- 2. Разточете или разтеглете тестото с ръце в правоъгълна форма с дебелина 1 см. Поставете го в тава, постлана с хартия за печене. С помощта на рингове (диаметър 8-10 см) изрежете кръгчета. Подредете кръгчетата в тавата, покрийте ги с кърпа и ги оставете да втасат за 30 минути.
- 3. Ако не разполагате със специален уред за печене на лигурийските хлебчета, използвайте тиган двойно дъно (най-добре незалепващо) и капак. Загрейте тигана или уреда за 3-4 минути на умерен огън. Печете хлебчетата по 2-3 наведнъж, по 3 минути от всяка страна. Те трябва да се надуят при печенето.
- 4. Разрежете топлите хлебчета по средата, по хоризонтал и напълнете с месо и сирене по ваш вкус.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Адам Лайо
Хляб роти канай
Рецепти Том Керидж
Плоски питки с доматена салата и бурата
Рецепти Рудолф ван Веен
Овесен хляб
Рецепти Стоян и Лора
Хотдог „Чорипан“
Рецепти Силвия Колока
Безглутенова питка с бекон и семена от фенел
Рецепти Стоян и Лора
Хляб от лимец с орехи
Рецепти Стоян и Лора
Питка с масло и самардала
Рецепти Нико Рейнолдс
Пушен хумус и плосък хляб
Рецепти Люк Нгуен
Сладък хляб "Баба"
Рецепти Донал Скиан
Соден хляб с ирландско сирене и мащерка