Либийски пълнени картофи

Либийски пълнени картофи

Начин на приготвяне:

1. Обелете и нарежете картофите на дебели филии. Всяко парче картоф разрежете по средата, по дължината му, но не до края. Сложете картофите в купа със студена подсолена вода за 1 час, за да омекнат.
2. За доматения сос нарежете на ситно лука и чесъна. Запържете ги в тиган с 2-3 с.л. олио или зехтин. Добавете доматеното пюре и разбъркайте. Овкусете с малко сол, черен пипер, куркума и канела. Запържете за 3-4 минути и добавете вода. Оставете соса да покъкри 10 минути на слаб огън.
3. В купа сложете каймата /може да използвате и кайма смес/. Нарежете много на ситно пресния лук и го добавете при каймата. Добавете 1 пълна с.л. пюре от сладки червени чушки и 1 с.л. доматено пюре. Овкусете с куркума, джинджифил, канела, червен пипер, сол и черен пипер. Омесете хубаво каймата.
4. Напълнете картофите с каймата, с пръсти. Картофите трябва да могат да се затворят, но същевремнно с това да се вижда плънката в тях.
5. За панировката разбийте в дълбока чиния яйцето с щипка канела и малко вода. В друга чиния сипете брашното и го смесете с червения пипер. Загрейте един пръст олио в тиган. Потапяйте пълнените картофи първо в яйчената смес, а след това ги овалвайте в брашно, но не много. Пържете пълнените картофи до златисто, от двете страни.
6. Сипете доматения сос в прозрачна тавичка. Подредете панираните пълнени картофи в него. Поръсете картофите с вода от портокалов цвят. Печете картофите в предварително загрята фурна на 180 градуса докато придобият златист цвят.
7. Поднесете пълнените картофи със зелена салата.

Продукти

За картофите:

  • 6 големи картофа
  • сол
  • 2 яйца
  • 1 ч.л. канела
  • 1 ч.л. червен пипер
  • брашно
  • зехтин
  • 3 с.л. портокалова вода

За доматения сос:

  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • зехтин
  • 2 с.л. концентрирано доматено пюре
  • 1 ч.л. куркума
  • 1 ч.л. канела
  • 300 мл вода

За пълнежа:

  • 1 стрък пресен лук
  • 250 г агнешка кайма
  • 1 с.л. концентрирано доматено пюре
  • 1 с.л. червен пипер
  • 0.5 с.л. черен пипер
  • 0.5 с.л. куркума
  • 0.5 с.л. канела
  • 0.5 с.л. смлян джинджифил
  • 1 с.л. пюре от чушки

Свързани рецепти